SikorskiCunoscutul politician polonez Radoslaw Sikorski, care mai mulți ani a fost ministru al Apărării și ministrul Afacerilor Externe al Poloniei a oferit un interviu Deutsche Welle. Sikorski a explicat de ce consideră că este necesar să se mărească contingentul NATO în Europa de Est.

În aprilie 2014, ați spus că ar trebui să abandonăm iluzia postmoderna ca un conflict militar este de neconceput. Ați vrut să spuneți că există acum posibilitatea unei confruntari militare cu Rusia?

Radoslaw Sikorski: era post-comunistă care a redus bugetele de apărare și a adus redresare economiilor slabite a fost o epoca buna. Și cred că noi toţi speram că Rusia ni se va alătura pe calea apropierii de Occident …

Deci, credeţi că războiul cu Rusia este posibil?

Radoslaw Sikorski: E suficient sa ascultati ce spune președintele Putin – de exemplu, în discursul său de după anexarea Crimeei, cheltuielile militare ruse, sau să analizaţi acțiunile Rusiei în Georgia, în Crimeea sau in Donbas. Și veţi fi obligat să trageti concluzia că Rusia este un stat revizionist, nemulțumit de locul sau în lume şi în Europa. Și, spre deosebire de noi, este gata să folosească forța pentru a aduce o schimbare.

Două războaie mondiale ne-au învățat că toate granițele din Europa sunt artificiale și că schimbarea lor cu forta, sub pretextul protejarii conaționalilor – este reteta pentru dezastru. Și Rusia readuce acele rămășițe oribile ale secolului trecut din Europa.

Statele Unite ale Americii, Germania și Marea Britanie au spus clar că nu au de gând să folosească forța. Așa cum a spus cancelarul Merkel, conflictul din Ucraina nu are o soluție militară. Credeți că Rusia, spre deosebire de Europa, este pregătită să își asume riscuri mari?

Radoslaw Sikorski: Exact. Şi în acest sens ei au un avantaj. Doctrina lor defensiva este mai inventiva, implică utilizarea de metode hibride, conflicte de mică intensitate, negarea. De asa ceva democrațiile sunt incapabile.

Dar vreţi o prezență mai mare a NATO în Polonia. Spuneti ca NATO a ignorat frontierele sale estice.
 
Radoslaw Sikorski: NATO ar trebui să acorde o atenție deosebită problemelor de apărare, pentru că numai aşa îşi poate îndeplini funcția sa, cea de apărare a teritoriului membrilor săi.

Dar care este sensul zăngănitului de arme?

Radoslaw Sikorski: Nu trebuie să zăngănim nimic, am avut peste 25 de ani timp in care am încercat să convingem Rusia să se alăture lumii regulilor. Miliarde au fost cheltuite pentru a ajuta Rusia sa depășeasca dificultățile economice, reducerea arsenalului său nuclear. Am inclus Rusia în instituțiile occidentale, Consiliul Europei, i-am oferit un acord de asociere cu UE. Noi înca ne dorim ca Rusia sa revina în lumea legalitatii.

Prin mijjlocul cursei inarmarilor în zona noastra?

Radoslaw Sikorski: Ei bine, in realitate armele nu sunt acolo deloc. Atunci când NATO s-a extins, am discutat cu Rusia, și a fost de acord că pe teritoriul noilor state membre NATO nu vor fi desfasurate forțe combatante semnificative. Am discutat și ce anume înseamnă asta, și, în general, am fost de acord ca pe aceste teritorii nu vor fi unități militare cu arme grele. Și timp de 15 ani trupele nu au fost (in Europa de Est-n.r.). Și toată lumea a fost multumita că acest lucru nu este necesar.

Da, dar pericolul este că Rusia și Occidentul au început să vorbească în limba razboiului.

Radoslaw Sikorski: Din pacate, Rusia a devenit agresiva și a dat startul acestei logici, de care ne pare foarte rău …

Dar de ce este nevoie de trupe NATO în Polonia, dacă aveți punctul 5 al Cartei NATO? Nu credeti în el?
 
Radoslaw Sikorski: Uite, eu am fost ministru al apărării, cred în ceva atunci când văd capacitatea fizică de a face acel ceva…

Deci, nu credeti. Aveti nevoie de garanții de fier.

Radoslaw Sikorski: Eu cred că descurajarea este cel mai bun mod de a preveni un conflict, ca slăbiciunea atrage agresiunea, iar puterea o descurajeaza. Recent, situația s-a îmbunătățit – președintele Obama a confirmat planurile de a crește efectivele trupelor în Europa de Est, alianța face rotație de trupe pe teritoriul noilor membri NATO, și, în sfarsit, avem exerciții militare.

Dacă Rusia ar invada Polonia, spuneti cu mana pe inima, credeti ca SUA ar intra în război pentru a apăra țara dumneavoastră?

Radoslaw Sikorski: În primul rand, nu cred că un astfel de atac va avea loc. Dar noi știm ce ar trebuie sa se intample într-o astfel de situație. Are loc o intrunire de urgena a NATO, care va lua o decizie. Sperăm că soluția potrivită.

Și totuși, credeți că Statele Unite ar folosi toate mijloacele pentru a proteja pe unul dintre membrii NATO, de exemplu Polonia?

Radoslaw Sikorski: Eu cred că țarile vor ajuta la nevoie probabil în raport direct proporțional cu dorința de a efectua manevre militare comune pe timp de pace. De aceea suntem încântați de reluarea exercițiilor NATO în Polonia. Primele exerciții NATO din Polonia au avut loc în urmă cu doar doi ani. În rest, eu nu pot răspunde la întrebarea dumneavoastră, pentru că îmi cereţi sa vorbesc despre intențiile altor oameni.

Întrebarea este, credeţi în intențiile acestor oameni?

Radoslaw Sikorski: În timpul Războiului Rece, Germania avea nevoie de garantii de la SUA ca, dacă este necesar, acesta va intra în război. Și Germania a primit o astfel de garantie sub forma a 300.000 de militari americani staționați pe teritoriul său. Până în urma cu doi ani, în Polonia au fost ZERO soldați americani. Și acum avem un contingent foarte mic. Prin urmare, dacă ma întrebati despre intentiile aliatilor, daca trebuie confirmate cu prezență fizică, care întărește credința noastră în alianță, voi spune ca da, ar trebui.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Radoslaw Sikorski: „Rusia este un stat revizionist, gata să folosească forța”

 1. yehudy spune:

  draga rusmy, luand in considerare „performantele” tancului armata de la defilare, precum si „performantele” navelor militare de la ziua marinei militare ruse (care nave militare sau nu au reusit sa lanseze rachete, sau erau sa fie lovite de rachetele lansate) cred ca acum rusioa are 2 cai:
  1. rusia sa lanseze imediat un atac nuclear asupra sua
  2. rusia sa continue actuala politica si se va dezmembra (precum urss) in maxim 20 bde ani.

  draga rusmy, sa analizam cele 2 variante.
  1. in aceasta varianta nimeni nu castiga nimic, si rusia va fi distrusa de rachetele nucleare americane. aceasta varianta poate fi propusa si sustinuta de un jucator de poker aflat la final de cariera si la finalul vietii: de putin.
  2. in aceasta varianta multi se vad castigatori: sua, china, oficialii rusi. deci va fi o varianta win-win jucata intre sua, china si oficialii rusi:) de ce sua si china vor fi castigatori nu trebuie sa mai explic. dar sa explic de ce oficialii rusi vor castiga din dezmembrarea rusiei. asa cum multi oficiali sovietici au castigast din dezmembrarea urss, si oficialii rusi vor castiga din dezmembrarea rusiei. si la urma urmei, daca oficialii rusi tot fura acum dar stau sub cizma si bunul plac al lui putin, nu le-ar fi mai bine sa rupa rusia si sa primeasca si cate un miliard de dolari din sua pentru asta? in definitiv, o societate corupta nu este condusa de patriotism, este condusa de bani!
  actualii oficiali rusi vor deveni satrapii regiunilor care se vor desface de la rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top