militariPe 20 iulie, pe poligonul Yavoriv, ​​regiunea Lviv din Ucraina, au inceput cele mai mari exercitii militare internationale Rapid Trident – 2015. La acestea participa soldați din 18 de țări, majoritatea membre NATO. În total, la manevrele din Yavoriv participă aproximativ 1.800 de soldați, inclusiv din România. Cel mai mare contingent îl reprezintă armata americană și ucraineană, potrivit DW.

Confruntarea cu „războiul hibrid”

În plus față de tradiționalele operațiuni de menținere a păcii, exercițiile din acest an includ şi un program al acțiunilor militare în condiţii de „război hibrid”.

„Conform scenariului exercițiului, amenințarea vine din partea unui imperiu imaginar din nordul Europei, care încalcă integritatea teritorială a țărilor Mării Negre”, – dezvaluie detaliile exercitiilor colonelul armatei ucrainene Alexandr Sivák. Agresiunea a început în aprilie, iar zona de conflict este poligonul, unde a fost desfasurat un contingent al NATO, care este completat cu divizii ucrainene, explică colonelul cursul manevrelor.

„Particularitatea exercițiilor actuale este ca caracteristicile unui „război hibrid”, ca cel purtat în partea de est a Ucrainei, au fost luate în considerare în planurile manevrelor” – a spus Alexander Sivak.

„Sarcina noastră – minimizarea numarului de victime în rândul populației civile, sa lucram la anumite aspecte ale operațiunilor de informații. Trebuie să învățăm să comunicam și să ne înțelegem în cazul unei amenințări. Câteva zeci de țări au demonstrat că sprijină Ucraina într-o perioadă dificilă pentru ea, şi şi-au trimis instructorii militari”,  observa colonelul.

militar NATOCaracteristicile exercițiilor

„Deși Rapid Trident se organizeaza în Ucraina din 1996, în acest an au fost implicati soldați de diferite tipuri de arma: grupuri de destinație specială, de reactie rapida, grupuri de cercetasi, Garda Națională,” – spune Sivak.
O atenție deosebită este acordată sarcinilor tactice, sustine unul dintre comandantii exercitiului, colonelul armatei SUA – Alfred Renzi.
Soldații vor fi instruiți în stabilirea taberelor militare, „curățarea” clădirilor de teroriști, mentinerea punctelor de control, dezamorsarea explozibililor, patrularea cu mașini și pe jos, precum și comportamentul in cazul numarului mare de raniti, a spus colonelul Renzi.
În cadrul Rapid Trident – 2015 sunt implicate mii de arme și sute de vehicule militare.

„Vreau să ştiu să supraviețuiesc”

De dimineata de la ora opt şi până seara la ora șase, militarii sunt împreună pe campul de exercitii, în pădure, în transee. Tot restul timpului soldatii coexista pașnic în așa-numitul orașel militar aflat lângă poligon. Mancarea este pregatita tot aici. „Astăzi am avut carne, oua si legume – spune cursantul Nazar (numele este schimbat), de la Academia Forțelor Terestre Sagaidacini. Peste un an tânărul va adera Fortelor Armate în estul Ucrainei, în zona de război.
„Nu mă tem, sunt aici pentru a învata cum să supraviețuiesc și să-mi ajut camarazii. Fiecare vizită la poligon este o nou experiență”, – spune el. Afirmă că acum sarcina importanta este lupta cu amenințarea teroristă. „Au venit instructori experimentați, care au fost în Donbas și diverse alte puncte fierbinți din lume, cred că avem ce sa învățam de la ei”, – a spus Nazar.

Războiul din est – problema sensibilăRapid Trident 2015

Cadetul recunoaste ca militarii ucraineni fraternizeaza cel mai mult cu militarii din Moldova, Polonia şi Georgia. „Sunt trist că conducerea țării mulți ani nu a avut grijă de militari sai, iar altele – din contră, și acest lucru este mai mult decât vizibil” – îşi împărtășește gândurile Nazar.

Despre războiul din estul Ucrainei militarii preferă să nu vorbească cu presa. „Nu discutăm nici macar în timpul liber,” – a declarat ofițerul Nadia Mocanu. În Armata Republicii Moldova sunt circa 15 la suta femei, spune ea, dar având în vedere condițiile de teren ale exercițiului de pe Yavoriv, femeile sunt foarte putine la aceste manevre. Potrivit ei, pacificatorii moldoveni au experiența conflictului din Transnistria, pot ajuta in mod semnificativ contingentului ucrainean, sunt utili mai ales instructorii geniști moldoveni.

Exercițiile Rapid Trident – 2015 vor dura până la începutul lunii august. În același timp, la Yavoriv au loc exercițiile Fearless Guardian – 2015, care se vor finaliza în luna octombrie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top