Anul trecut, cetățenii ruși au ajuns în „spatele frontului în războiul declansat de statul rus in spațiul virtual”. Și  Internetul de limba rusa (RuNet) se „afla pe picior de război”, cu cenzura atotputernică și urmarirea tuturor celor care contesta sau critica acțiunile statului”, se arata în raportul „Agora”, grup internațional pentru apărarea drepturilor omului.

În 2016, în Rusia au fost înregistrate 116.103 fapte de limitare a libertatii Internetului. Numărul de urmăriri penale a crescut de la 202 la 298, suspendarea activitatii pe internet – de trei ori (de la 7.300 de cazuri, la 24.000), restricționarea accesului la rețea – de 20 de ori (de la 1.721, la 35.019).

Este remarcata și creșterea restricțiilor, natura caror devine tot mai generala. A crescut numarul de urmări penale pentru activități pe Internet: numărul pedepselor cu închisoarea (doar cele cunoscute) a crescut de la 18 la 29. În trei cazuri utilizatorii au fost internati în institutii medicale. Marea majoritate a cazurilor penale se referă la declarații de extrema dreapta, dar practica de a aduce în fața justiției persoane „pentru delicte de cuvinte ” este tot mai evidenta.

S-a extins spectrul de aplicare a articolului privind separatismul, inclus în Codul penal în 2014, pentru a intimida pe cei care vorbesc depre anexarea Crimeei. Dintre cele mai cunoscute 15 cazuri, în opt a fost vorba despre Crimeea, în timp ce altele sunt pentru ”separatism” în Karelia, Siberia, Urali, pentru ”unirea cu Mongolia”, sparatism în Cecenia, Republica Komi, regiunea Krasnodar, Regiunea Kaliningrad etc.

A devenit comuna practica urmăririi penale pentru ”incitare la ură” împotriva  „funcționarilor”, „poliției” și altor categorii de angajati la stat.

Activiștii pentru drepturile omului au ajuns la concluzia că, în ultimii cinci ani, politica Rusiei în raport cu internetul poate fi caracterizata prin cuvintele: ”atac”, „campanie”, „dușmani”, devenind practic o zona de razboi a statului rus împotriva RuNet-ului liber.

„Toate acestea ne permit să tragem o concluzie îngrijoratoare – RuNet se afla pe picior de război”, – se spune în raportul Agora.

Pe termen lung, „autoritățile ruse au în vedere în mod serios posibilitatea izolării segmentului rusesc al Internetului”, spun activiștii pentru drepturile omului. În luna mai, Ministerul rus al Comunicatiilor a publicat un proiect de amedamente al programului de stat „Societate Informațională”, potrivit caruia, în 2020, 99% din traficul de pe Internet trebuie să fie realizat în interiorul țării.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Raport: Autoritățile ruse tratează Internetul ca pe o ”zonă de război”

  1. Catun spune:

    Rusii sunt un popor care renunta usor la drepturile fundamentale ca sa primeasca in schimb tot mai multa saracie.

  2. vlad tepes spune:

    Asta inseamna ca Rusia e superpregatita in razboiul cibernetic, o dovada fiind si teapa pe care au dat-o amerlocilor, ia alegerile prezidentiale a acestora, ca su nu mai vorbim de ravagiile pe care le face din acest punct de vedere in UE, practic dandu-i acestei sandramale nenorocite, cu M in fatza!

  3. bogdan spune:

    Pai si care-i problema ? In 2020 godacii vor avea trafic doar intre ei ! Nici o suparare ! Se va curata si Netul Lumii civilizate de trollii kremlinului ! Sau cei 1% ramasi pt extern vor fi trollii platiti de pitic ? Vom vedea-doar ca piticul nu va mai apuca sa vada ziua aia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top