Maidan BerkutFortele speciale Berkut sunt responsabile pentru cele mai multe dintre crimele comise pe 20 februarie in Piata Independentei din Kiev (Maidan Nezalejnosti – ucr.), potrivit raportului Grupului consultativ internațional (ISG), acționând sub mandatul secretarului general al Consiliului Europei.

Raportul a fost publicat la Kiev astazi, 31 martie, potrivit eurointegration.com.ua.

 „Judecând după materialele dosarului penal, responsabilitatea pentru cele mai multe dintre crimele comise pe 20 februarie 2014, poate fi atribuita membrilor Berkut… analiza a sute de ore de înregistrări și materiale video de pe Internet a permis să se stabilească ca un numar de 21-24 de membri ai trupelor Berkut au tras în participanții la proteste…”, – se menționează în document.

Potrivit raportului, „niciunul dintre membrii Berkut nu putea folosi arme fără sa aiba un ordin direct de la comandantul lui, domnul Sadovnik”.

Documentul arata că majoritatea manifestanților care au fost uciși pe 20 februarie au capatat rani de arma Kalasnikov calibru 7,62 * 39, aflat in dotarea luptătorilor „Berkut”.

„S-a stabilit că grupul condus de Sadovnik a primit 20 de automate AKS-47, care nu au fost returnate la locul de depozitare, disparand”, – spune documentul.Maidan

„Ancheta a stabilit, analizand traiectoria gloanțelor că mai mult de 30 de persoane au fost împușcate din spatele baricadei de beton aflate aproape de ieșirea din stația de metrou Kresciatik, de pe strada Institutska, care se corelează cu numeroase înregistrări pe Internet, care arată modul în care angajații Berkut în uniformă cu banderole galbene trageau din acel loc”, -se mai arata în raport.

Cel puțin trei manifestanti au fost ucisi din hotelul Ucraina

„Procuratura Generală considera că probele demonstreaza ca cel puțin trei din cele 49 de persoane ucise pe strada Instytutska, au fost împușcați din hotelul Ucraina, sau din cladirea conservatorului. ADe asemenea, au existat rapoarte neconfirmate că cel puțin 10  persoane au fost impuscate de pe acoperișuri „, – spune documentul.

În același timp, datele privind un număr mare de morți in urma impuscaturilor din partea unei terte forte nu s-au confirmat. Analiza balistica arata ca mai mult de 30 de persoane au fost ucise de focuri de arme trase dinspre baricada de beton, ocupata de echipa Berkut condusa de Sadovnik.

Nu există dovezi suficienete ale prezentei unei „a treia forțe”, sau a lunetistilor.

Anchetatorii ucraineni nu au găsit dovezi suficiente care să probeze ca pe 20 februarie 2014, pe strada Instytutska au fost uciși manifestanti de catre lunetiști si nici despre prezenta sau implicarea unei „a treia forțe” în evenimentele tragice din acea zi.

Această declarație a fost făcută la o conferință de presă la Kiev de catre șeful Grupului Consultativ Internațional (ISG), fostul președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului Nicolas Bratza.

El a menționat în special că știE despre declarațiile conducerii Ucrainei cu privire la implicarea unei „a treia forțe”, probabil din Rusia, în evenimentele de pe Maidan.

maidan morti„Am examinat problema așa-numitei „a treia forțe” şi am ajuns la concluzia că această întrebare rămâne deschisă, în ciuda faptului că există unele semne ALE PREZENTEI cele de-a treia forta”- a spus Bratza.

El a subliniat că ISG nu se opune teoriei celei de-a „treia forțe”, dar ca ancheta oficială nu a oferit dovezile necesare.

Reamintim, pe 19 februarie 2015 șeful SBU, Valentin Nalivaicenko a declarat că „lunetistii străini” au tras in manifestanti pe Maidan, tragatorii fiind coordonati de consilierul prezidențial rus Vladislav Surkov.

Procuratura Generală a Ucrainei, la rândul său, suspectează 20 de ofițeri FSB pentru crime împotriva protestatarilor din Maidan.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top