Loviturile aeriene împotriva opoziţiei în Siria au crescut cu 150% după intervenţia Rusiei în conflictul civil din Siria, în septembrie 2015. Totodata, desi si-a motivat campanai militara din Siria de lupta impotriva gruparii Stat Islamic (ISIS), doar 14% din atacurile aeriene ruse au vizat gruparea în cauza. Modul in care au fost directionate loviturile aeriene ale aviatiei ruse in Siria, bombardamente tip ”covor” în zone populate, controlate de opozitia rebela siriana, i-a permis regimului Assad să recapete controlul asupra a jumătate din ţară, se arata în raportul companiei Jane’s IHS Markit, citat marţi de France Presse.

Astfel, analiza Centrului asupra Terorismului şi Insurecţiei al Jane’s IHS Markit, publicată marţi, arată ca Bashar al Assad a triplat suprafaţa pe care o controlează, de la 16% la jumătatea lunii septembrie 2015, pana la 47% la sfârşitul lunii martie 2018.

Intervenţia Rusiei nu numai că a asigurat supravieţuirea regimului lui Bashar al Assad, dar a inversat în mod decisiv cursul conflictului împotriva forţelor de opoziţie siriene.

„Intervenţia rusă a oferit regimului sirian spaţiul şi timpul pentru a-şi concentra forţele asupra poziţiilor strategice şi a folosi masiv forţa pentru a recăpăta teritoriile deţinute de rebeli”, a subliniat Matthew Henman, directorul Jane’s IHS Markit.

„Datele colectate arată rolul loviturilor aeriene în această strategie, cu forţe de opoziţie în mare măsură în imposibilitatea de a se apăra sau chiar de a răspunde la ameninţarea reprezentată de dominaţia aeriană”, a declarat el.

Regimul sirian a recăpătat o mare parte din centrul ţării şi totodată a securizat centre urbane vitale şi poziţii strategice cheie precum oraşele Alep, Hama şi Homs, sau Deir ez-Zor, în apropiere de graniţa irakiană. El a securizat de asemenea graniţa cu Libanul, adaugă raportul.

Din septembrie 2015 până la sfârşitul lunii martie 2018, în cei doi ani şi jumătate de intervenţie rusă, loviturile aeriene ruso-siriene au crescut la 6.833, de la 2.735. În acelaşi timp, numărul victimelor civile a scăzut uşor, de la 6.899 la 6.254 în aceeaşi perioadă, datorită intervenţiilor mai bine direcţionate, potrivit raportului.

Dintre aceste lovituri, 960 au vizat ISIS, adică 14%, în timp ce Rusia a susţinut că intervenţia sa viza această grupare precum şi alte mişcări islamiste radicale.

Majoritatea loviturilor au fost concentrate pe alte grupuri de opoziţie, arată studiul geografic: două treimi au vizat guvernoratele Alep, Idlib şi Rif Dimachq şi s-au axat pe zonele unde gruparea SI are o prezenţă operaţională scăzută, relevă raportul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

2 Responses to Raport: Doar 14% din loviturile aeriene ale Rusiei în Siria au vizat ISIS

  1. bogdan spune:

    Doar nu aveau sa-i atace pe cei din DAESH cand acolo jumatate din teroristi sunt din Cecenia si Daghestan ce-s republici porcesti…Iar statul condus de Pitik este cel mai mare stat terorist din lume…

  2. bogdan spune:

    Porcii lui Putler au ucis zeci de mii de civili in Alep prin bombardamente aeriene fara discriminare ! Asta este singurul lor rezultat vizibil pt toata lumea ! Spurcata si inapoiata rasa ! Buba plina de puroi a Lumii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top