Putin la tvOrganizația Internațională Freedom House a anunțat că nivelul libertății presei în lume, în 2015 a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, Rusia devenind un „inovator al propagandei de stat moderne”, potrivit Unian.

Guvernul rus a consolidat controlul asupra informațiilor private și a intensificat eforturile de manipulare a mass-mediei în „probleme de politică cu țări vecine, geolopolitic importante, precum Ucraina, Moldova, țările baltice și din Asia Centrală”.

O influența specială exercita statul rus în sectorul de știri, declara analistul Freedom House, Helen Agekyan. „Acest lucru are un caracter global în ultimii câțiva ani prin intermediul Sputnik, agentie rusa de stiri controlata de statul rus, care este difuzata în mai multe țări, precum și prin intermediul companiilor nationale rusesti care au publicul lor în țările vecine cu minorități ruse”, – a adăugat expertul.

De asemenea, raportul a menționat „reorientarea mașinii de dezinformare” a mass mediei ruse de la problema Ucrainei, la „noul act eroic al lui Putin în străinătate” – operațiunea din Siria. De asemenea, observatorii subliniază că autoritățile ruse pun în mod constant presiune asupra jurnalismului pe internet și asupra bloggerilor.

În general, experții au evaluat situația libertății presei în 199 de țări și teritorii, evaluarea facandu-se pe o scală de la 0 la 100. În funcție de scor, țarile au statut de „parțial libere”, „libere” sau „absolut nelibere” pentru presă.

Astfel, potrivit Freedom House, printre cele mai rele țări și teritorii pentur libertatea presei sunt Belarus – pozitia 192, Crimeea ocupata de Rusia – 195, Iran – 190, Uzbekistan (197) și Turkmenistan (198). Încheie lista Coreea de Nord.

Încălcarea libertății de exprimare este semnalata de Freedom House nu numai în societățile represive, ci și în Europa, fiind evidentiate in acest sens tari precum Polonia, Serbia sau Ungaria.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Raport Freedom House: Rusia – inovator al propagandei de stat

  1. mocanu dan spune:

    CIND AU AVUT IN ISTORIA LOR LIBERTATE…EI AU TRACUT DE LA FEUDALISM DIRECT LA SATRAPIA BOLSEVICA,SARACII DE EI NICI NU STIU CU CE SE MANINCA DEMOCRATIA SI LIBERTATEA…NOI ROMANII AM AVUT APROXIMATIV 88 ANI DE RELATIVA LIBERTATE(DE LA CUZA LA MIHAI)SI TOT NU SUNTEM INTEGRATI PE DEPLIN…………..NOI NE-AM INTEGRAT MAI USOR IN BEJENIE,DECIT LA NOI IN TARA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top