WADARichard McLaren, șeful comisiei independente WADA, a anunțat rezultatele anchetei privind dopajul în rândul sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Soci. Ancheta a vizat afirmațiile făcute de fostul șef al RUSADA (Laboratorul Anti-Doping de la Moscova) Gregori Rodcenkov. Rezultatele anchetei au fost prezentate luni, la o conferință de presă în Toronto.

Potrivit lui McLaren, ancheta a arătat că Ministerul Sportului din Rusia a inițiat și controlat manipularea rezultatelor analizelor probelor sau substituirea lor, cu participarea activă a FSB-ului, precum și a laboratoarelor anti-doping de la Moscova și Soci. Ancheta a aratat ca laboratorul de la Soci a substituit probele de dopaj ale sportivilor ruși în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, iar laboratorul anti-doping de la Moscova a actionat in cadrul sistemului de dopaj de stat, în scopul ascunderii urmelor de doping la sportivii ruși.

„Sistemul a fost creat după Jocurile Olimpice din 2010 și a funcționat până în anul 2014. El a permis schimbarea rezultatelor pozitive ale testelor cu unele negative, proces desfasurat sub supravegherea adjunctului ministrului sportului, Iuri Nagornîh. În acest proces au fost implicate Ministerului Sportului din Rusia, RUSADA și FSB „, – a continuat McLaren.

Potrivit lui, informațiile cu privire la rezultate pozitive în „fiecare disciplina sportiva” erau transmise adjunctului ministrului sportului Iuri Nagornîh, care decidea „cine va fi ferit de belele și cine nu va fi protejat”.

„Sistemul de ascundere a rezultatelor reale ale testelor anti-doping a funcționat bine pretutindeni, cu excepția celor mai importante competitii internationale. Pentru Jocurile Olimpice de la Soci, rușii au inventat o metodă nouă, diferită. Atunci a existat o adevarata schemă de substituire a testelor de dopaj”, – a spus McLaren. De asemenea, el a raportat că toate testele de dopaj prezentau urme de ”spargere”. Potrivit reprezentantului WADA, în procesul de înlocuire a testelor de dopaj a fost implicat activ FSB.Puitn Soci2

Șeful comisiei independente WADA a mai declarat că nu există nicio îndoială în ceea ce priveste concluzia cheie a anchetei. „Cred cu tărie în rezultatele anchetei”, – a spus McLaren. Șeful comisiei a precizat că rezultatele investigatiei arată că dopajul a fost folosit într-un număr mare de discipline sportive, nu doar în atletism.

„Ancheta a durat 57 de zile și sunt mândru că am reușit s-o finalizam într-un timp atât de scurt. Am lansat investigația după ce Grigori Rodcenkov a raportat manipularea testelor de dopaj la Olimpiada de la Soci, precum și alte încălcări ale legislației anti-doping „, – a declarat șeful comisiei independente WADA.

Dupa publicarea raportului lui McLaren, Comitetul International Olimpic (CIO) va lua in dezbatere descalificarea intregii echipe din Rusia la Olimpiada din 2016. În luna mai, șeful CIO Thomas Bach a admis că în cazul în care acuzațiile sunt confirmate, Rusia poate fi exclusa de la participarea la Jocurile Olimpice.

În ajunul publicării raportului comisiei independente, Thomas Bach (foto) și-a corectat poziția și a declarat că ar fi greșit să fie pedepsiti sportivii curati pentru păcatele funcționarilor și altor sportivi. „Nu poți pedepsi un jucator de badminton pentru încălcări comise de funcționari sau șeful laboratorului de dopaj la Jocurile de Iarnă”, – a declarat Bach pentru Reuters pe 14 iulie.Bach

In momentul de fata echipa de atletism a Rusiei este inlaturata de la participare la Olimpiada din Brazilia. Descalificarea Federatiei de Atletism din Rusia a urmat  anchetei realizate sub conducerea lui Dick Pound. Această investigație s-a bazat pe mărturia alergătoarei ruse Iulia Stepanova și soțului ei Vitali Stepanov, fost angajat al laboratorului anti-doping de la Moscova.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

6 Responses to Raport investigație: A fost confirmat dopajul în masă în rândul sportivilor ruși la Olimpiada de la Soci

  1. Clau spune:

    pasul firesc care urmeaza este sa se anuleze toate aceste medalii obtinute prin fals si sa se dea celor care au muncit pentru ele (binenteles ca nu ma refer la „muncitorii” de la kgb/fsb…)

  2. bogdan spune:

    Asta-i Ospiciul Lumea Rusa !

  3. putin spune:

    Tot e putred in rusia. Federatia de atletism, echipa de fotbal si-au desfintat-o si o vor inlocui cu patrioti rusi, eventual motociclisti, In sportul de iarna e la fel…La ei cred ca si maseurii se dopeaza. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top