Austria, Italia și Olanda au devenit cei mai mari destinatari ai capitalului rusesc în Europa, cu consecințe negative grave, susține raportul ”Kremlin Playbook 2”, publicat luni de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Sancțiunile impuse după anexarea Crimeei de către Rusia nu au devenit obstacol în calea creșterii drastice a investițiilor rusești, iar state precum România, Muntenegru și Republica Cehă, subliniază raportul, sunt exemple convingătoare ale capacității Rusiei de a menține influența economică și politică în țările care își mențin orientarea euro-atlantică.

Numai în Olanda, activele companiilor ruse au crescut de la 13,2 miliarde de euro în 2007 la 96 miliarde în 2017, ceea ce reprezintă 13% din PIB-ul țării. Companiile rusești, spune raportul, utilizează în mod activ corporații fictive pentru a se optimiza fiscal.

Austria și Italia sunt, de asemenea, țări-cheie pentru intrarea capitalului rusesc în Europa. În total, au ajuns la concluzia autorilor raportului, volumul investițiilor rusești în aceste trei țări a crescut de aproape 30 de ori din 2006 până în 2017 – de la 5,4 miliarde de euro la 160 miliarde de euro. Investițiile rusești în aceste țări, în principal în sectorul energetic și financiar, asigura o parte semnificativă din profiturile corporațiilor locale, creând astfel dependența acestor structuri de volumul investițiilor rusești.

Raportul „Kremlin Playbook 2” analizează consecințele mișcării atât în ​​Europa, cât și în Statele Unite a capitalului rusesc dobândit ilegal. Autorii raportului concluzionează că Kremlinul a reușit să dezvolte și să implementeze un model de influență economică și politică în întreaga Europă. Rețeaua de legături politice și economice a Kremlinului se datorează corupției și exploatării lacunelor în organizarea piețelor și a instituțiilor din aceste țări.

Rusia este atrasă de aceste țări gratiei economiei deschise, cu sisteme financiare și bancare dezvoltate, care fac parte din infrastructura financiară europeană. În același timp, raportul notează că, uneori, un mediu de afaceri si legislativ netransparente (in special legislația fiscala și înregistrarea companiilor), oferă capitalului rusesc posibilitatea de a-și ascunde prezența în aceste țări.

România, Muntenegru și Republica Cehă, subliniază raportul, sunt exemple convingătoare ale capacității Rusiei de a menține influența economică și politică în țări care își mențin orientarea euro-atlantică.

Muntenegru are o expunere semnificativă la influența economică a Rusiei, în special în sectorul imobiliar: aproximativ 70000 de proprietăți aparțin proprietarilor ruși, iar oamenii de afaceri ruși achiziționează începand cu 2006 hoteluri valoroase în locuri atractive. De asemenea, Muntenegru are o puternică legătură culturală cu Kremlinul, asigurata de Biserica Ortodoxă Sârbă.

Republica Cehă este un alt destinatar (prin energia nucleară și sectorul financiar) pentru influența economică a Rusiei. Cehia a înregistrat mari investiții în sectorul ingineriei. Un exemplu este achiziționarea de către o bancă de stat rusă a unuia dintre cei mai mari furnizori de componente pentru vehicule grele din domeniul energiei nucleare – Pilsen Toll. În același timp, sectorul bancar ceh a fost utilizat pentru a tranzita fonduri către conturi offshore.

România are cele mai slabe legături politice și economice cu Rusia din toate țările studiate, dar influența rusă malignă a patruns în venele țării prin exploatarea deficiențelor instituționale, politice și sociale – în special prin corupție. De exemplu, privatizările netransparente au deschis ușa investitorilor ruși, în special în sectorul metalurgiei.

Raportul afirmă că începând din 2016, atât ​​Statele Unite, cât și Europa sunt din ce în ce mai conștiente de amenințarea la adresa securității naționale reprezentată de prezența pe scară largă a capitalului rusesc. Atât în ​​SUA, cât și în UE se iau contramăsuri.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Raport: Sancțiunile nu au împiedicat creșterea influenței maligne a capitalului rusesc, inclusiv în România

  1. bogdan spune:

    Porcii sunt periculosi si in special rublele lor insangerate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top