Cât timp Moscova continuă agresiunea împotriva vecinilor săi, relațiile dintre UE și Rusia vor fi caracterizate de termeni precum „comunicare” și „consultare” și nu de „dialog” sau „cooperare”, a declarat europarlamentarul leton Sandra Kalniete, raportorul și autorul viitorului raport al Parlamentului European privind relațiile ruso-europene, scrie Radio Liberty.

În cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European privind relațiile viitoare dintre UE și Rusia de pe 22 noiembrie, Kalniete a cerut consolidarea rezistenței europene față de „strategia hibrida de conflict” a Rusiei.

„Suntem martorii unei varietăți de conflict în care mijloacele combinate militare și non-militare ruse sunt implicate în atingerea obiectivelor politice. Acesta este cel mai mare pericol, societățile noastre deschise sunt forțate să-și întărească rezistența și să anticipeze și prevină viitoarele ciocniri și agresiuni”.

Kalniete a facut apel „să nu mai fim naivi, deoarece Rusia lui Putin depune toate eforturile pentru a influența procesele politice și sociale în UE”. În opinia ei, viitoarele relații cu Rusia ar trebui să se bazeze pe principiul interacțiunii selective, pe eforturi de păstrare a status quo-ului actual și nepermițând ca aceste relații să se deterioreze în mod dramatic.

Totodata, ea remarca ca există domenii în care contactele dintre UE și Moscova ar trebui să continue.

„În primul rând, este nevoie sa se recăstige încrederea de-a lungul liniei de demarcație din estul Ucrainei, care este foarte importantă ca în Donbas să se atinga un regim veritabil de incetare a focului”. În al doilea rând, trebuie inițiat un dialog informal între UE, Uniunea Economică Eurasiatică, cu țările cu care avem acorduri de asociere și acorduri de liber schimb, precum și cu China și statele din Asia Centrală, cu privire la modul de utilizare a inițiativei „One Belt – One Way” (Noul Drum al Matasii). În cele din urmă, ar trebui depuse eforturi pentru salvarea planului de acțiune pentru programul nuclear iranian”, a adaugat eurodeputatul leton.

În Rusia, Sandra Kalniete este declarata persona non grata.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Raportor Parlamentul UE: Nu va exista ”dialog” sau ”cooperare” cu Rusia cât timp ea continuă agresiunea împotriva vecinilor

  1. bogdan spune:

    Este ca si cum ai incerca sa discuti cu Urangutani ! Ei nu ne inteleg pe noi cei din Lumea Civilizata iar noi ii intelegem dar nu putem sa le explicam…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top