tancuri2Practic, forțele armate ale celor doua parti in conflictul din Karabah sunt înarmate cu aceleași arme sovietice și rusești, insa capacitatea de lupta este diferita. Publicatia AiF.ru a trecut in revista punctele tari și slabe ale părților aflate in lupta.

Armata azerilor

În 2016, numărul forțelor armate ale Azerbaidjanului se ridica la 66 de mii. Alte 300 de mii o reprezinta rezervistii. Țara cheltuie pe aparare 5,1% din PIB, iar 85% din achizițiile de arme sunt din Rusia.

În perioada 2010-2012, Baku si Moscova au semnat o serie de acorduri privind livrarile de armament. Valoarea contractelor este de 3,5 miliarde de dolari si poate ajunge la 5 miliarde in urmatorii ani. Este cu doua miliarde mai mult decât bugetul Armeniei. Contractele vor fi executate de partea rusa în acest an. Ce a primit sau urmeaza sa primeasca azerii de la rusi?

94 de tancuri T-90 cu cele mai moderne echipamente,
91 de vehicule de lupta a infanteriei BMP-3,
18 tunuri auto-propulsate „MSTA-S”
18 tunuri auto-propulsate „Vena”
18 sisteme de lansare de rachete „Smerch”
18 sisteme grele TOS-1A „Solntsepiok” (cu focoase umplute cu compoziție incendiară)
40 de elicoptere Mi-17,
doua divizii de rachete anti-aeriene  S-300 PMU-2.

În plus, în 2013, Azerbaidjan a primit 62 de tancuri T-72 din Belarus, 18 tunuri auto-propulsate K-9 «Thunder» din Turcia, 8 drone de recunoaștere „Heron-1” din Israel (una din acestea a fost doborată recent) …

Armenia și Karabah

Armenia cheltuieste pentru apărare 4,29% din PIB, mai putin decât Azerbaidjanul. Dar, dacă în ultimii 5 ani, cheltuielile militare ale Armeniei au fluctuat în jurul valorii de 500 de milioane de doalri pe an, ale Azerbaidjanului au crescut de la 1,5 miliarde în 2010 la 3,5 miliarde de euro în 2014. Cele mai multe dintre armele Armeniei sunt de productie sovietica.

Cate din armele armenilor sunt utilizabile nu se stie – secret militar.

                                                       Azerbaidjan              Karabah                 Armenia

Tancuri                                        350                              170                          100

Masini de lupta blindate          1000                            250                         500

Avioane de lupta                         44                                2                             15

Elicoptere de lupta                     70                                –                              15

Tunuri calibru +100 mm           300                           100                          200

Dupa cum se poate ușor observa, avantajul militar dupa cantitatea și calitatea armelor este de partea Azerbaidjanului. Cu toate acestea, pe 10 februarie 2016 Armenia a semnat un acord cu Rusia pentru un credit in valoare de 200 de milioane de dolari pentru achizitia de arme moderne.
Ce anume a ales Armenia nu se stie încă exact, dar se poate presupune că lista va contine armament care deja exista în Azerbaidjan: „Solntsepiok”, „Smerch” etc.

karabah tunÎn ceea ce priveste efectivele armatei Armeniei. Erevanul dispune de 45 de mii de soldați, și mai are încă aproximativ 200 de mii de rezervisti. La care se adauga până la 22 mii de soldati si 20-30 de mii de rezerviști din Karabah… Practic, la fiecare o mie de armeni, 10 persoane sunt militari activi. Un raport mai mare are doar Israelul.

Formal, cele doua armate nu au nimic în comun, in realitate militarii din Karabah si cei din Armenia ii poti deosebi doar dupa insemnele militare. Apropo, Armenia, în conformitate cu doctrina militară locală, este garantul securității Karabahului. Și asta în ciuda faptului că Erevenul nu recunoaște regiunea la nivel diplomatic.

Un alt fapt care face ca soluția problemei Karabah sa fie problematica din punct de vedere militar este apartenenta Armeniei în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). Dar Karabah nu este.

În plus, pe teritoriul Armeniei se afla baza militara rusa 102 din Gyumri. Ea se afla la granița cu Turcia, fapt care exclude în mod clar participarea acestei țări în conflictul din Karabah de partea Azerbaidjanului.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top