putin bisericaPe parcursul anului trecut numai în regiunea Ternopil din Ucraina Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (BOPM) a pierdut șase parohii. Situaţia este similara şi în alte zone ale Urcainei. În total, in 2014 Patriarhia Moscovei a pierdut în Ucraina zeci de parohii. Enoriaşii ucraineni voteaza masiv pentru trecere la Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kiev (BOPK), scrie ru.krymr.com.

Motive întemeiate pentru parohii sa treaca la BOPK au început să apară încă din timpul Euromaidanului. Unii preoți ai Patriarhiei Moscovei refuzau să-i inmormanteze pe cei morți în luptele din Maidan. Aceeași poveste s-a repetat si în cazul soldatilor sau voluntarilor ucisi in estul Ucrianei.

Un alt motiv pentru trecerea la Patriarhia Kievului este limba serviciului divin. Marea majoritate a bisericilor BOPM sunt situate în mediul rural, unde populația ucraineană este dominanta. Cu toate acestea, bisericile BOPM tin slujbele în limba rusă.

Insa cel mai grav pentru credincioși este faptul ca li se predica conceptul inacceptabil al „Lumii Ruse”, din cauza caruia mii de ucraineni au murit in razboiul din est.

Atitudinea partinitoare a Patriarhiei Moscovei este reclamata pana si de unii membri ai clerului Patriarhiei Moscovei din Ucraina. Astfel, preotul Oleg Şlihta, Protopopiatul Diecezei de Ternopil, a trimis o scrisoare deschisa mitropolitului Onufrie, capul BOPM.

În special, acesta scrie:

preoti„Noi, clerul și enoriașii din BOPM va scriem in vremuri grele pentru noi toți, nu cu mânie și indignare, ci cu durere profundă pentru Biserica Ortodoxa Sfânta. Noi nu suntem naționaliști și nu vrem sa ne unim cu Patriarhia Kievului, dar pierdem parohii si de aceea va spunem cinstit: Tăcerea Dvs și susținerea tacită a cursului politic al Patriarhiei (Ruse) este principalul motiv pentru divizarea care are loc în BOMP. Ne sunt luate bisericile, și Dvs pierdeti turma … Sfinția Sa a mers prea departe în activitățile sale politice, la fel de departe ca și „armata ortodoxa a Novorossiei” care s-a afundat pe teritoriul Ucrainei”.

În scrisoare, preotul menționează mai multe motive pentru care credincioșii ucraineni strang semnături ca să părăsească sânul bisericii ruse. Preotul începe scrisoarea sa cu critica atitudinilor ideologice ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene şi a Patriarhului Moscovei Kirill. Şlihta este nemultuit si de canonul liturghiei care obliga rostirea cu voce a numelui Patriarhului Kirill:

„Astăzi suntem obligati – subliniez acest lucru – in litanie sa pomenim cu voce pe Patriarh, iar el, numai ieri a acordat cea mai mare decoratie a bisericii lui Dmitri Kiselev, un om care seamănă ură între popoarele noastre și țese minciuni negre despre Ucraina, ceva fără precedent în istorie. Principalul detractor imperial efectuează o comanda de stat și Dumnezeu îl va judeca, iar Patriarhul, pe canalele bisericii, promoveaza implicit această minciună … (Se pare ca) Patriarhul este doar un Episcop al capitalei statului vecin și Întâistătătorul Bisericii locale. Să i se cante multi ani traiasca în parohiile în care sunt plânsi sute de uciși în războiul cu mercenarii rusi, este pur și simplu lipsit de sens, cum este la fel de lipsit de sens sa urmaresti administrativ pe preoții care nu fac aceasta cantare. Aceasta este o acțiune necanonica a episcopului. Oare Mitropolia va propovadui povestile cosmogonice ale Patriarhiei despre lupta  Occidentului secular cu războinicii Sfintei Rusii? Este o speculatie a celor sfinte, iar polarizarea lumii în sacru – rusesc și păcătos – restul lumii este inacceptabilă în Biserică.

Crima cea mai mare a Patriarhului nostru este ca el vorbeste despre conflictul armat dintre cele două țări ca despre un război sfânt … Toţi cei care gândesc și iubesc biserica inteleg că Patriarhul sprijină pe deplin politica de stat a Rusiei, care este în prezent în război cu poporul nostru, iar patriarhul se arata ca un ideolog al acestui razboi. Clerul nostru este supus presiunii episcopilor care raspandesc cicularele centrului imperial. Conștiința noastră nu ne permite sa proclamam de la amvon aceste circulare ale Moscovei, în care conflictul armat dintre Rusia și Ucraina este numit „razboi intern”.

inmormantarea lui VolodymyrOleg Şlihta consideră că Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei s-a transformat într-un instrument ideologic, „Patriarhul a vandut Biserica sa, a vândut-o pentru treizeci de arginți, pe care guvernul rus i-a dat pentru a construi biserici și mănăstiri uriașe, în care nu este propovaduit cuvantul lui Hristos, ci „marea simbioza religios-politică” în spiritul „propagandei comuniste”, iar motivul plecarii masive a credincioșilor ucraineni este „pierderea treptată de catre cler a sprijinului canonic din partea enoriasilor Bisericii „…

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (8 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top