Oferirea statului de autonomie – chiar dacă temporar – a fost unul dintre punctele planului de pace convenit la negocierile de la Minsk pe 5 septembrie între Ucraina, Rusia si sepratisti. Acordul a cerut măsuri de „descentralizare a puterii„, inclusiv prin adoptarea unei legi care să garanteze mai multă autonomie regiunilor separatiste din estul rusofon al Ucrainei.
Detaliile planului nu au fost precizate, așa că acesta a fost interpretat în mod diferit de parti. Unele clarificari au fost aduse de consilierul Președintelui Ucrainei Iuri Luțenko. Vorbind la televizor acesta a spus că teritoriul estic aflat în afara controlului Ucrainei ar trebui să fie „izolat şi preluat controlul, inclusiv prin lucrări de artă. Să-i invitam să ne concureze nu doar cu armele, ci şi cu nivelul de trai„.
Status quo-ul
Prin urmare, soluția militară pentru rezolvarea conflictului din est pare a fi amanata, iar pe teritoriul Donbasului se va mentine pentru o buna bucata de timp un status-quo. Practic, asa cum arata astazi situatia din estul Ucrainei, aceasta aminteste foarte mult de scenariul inghetarii conflictului – similar celor produse in Transnistria, Karabah, Osetia de Sud.
Oficial, Kievul a continuat să afirme că nu este vorba despre concesii în materie de integritate, iar presedintele Poroșenko a dat asigurări că legea cu privire la statutul special al regiunilor din Donbas „va oferi o pacificare a acestor zone, aflate sub suveranitatea Ucrainei„.
Neoficial, guvernul Ucrainei a recunoscut că, zonele care nu sunt controlate de Kiev, vor reveni greu sub „suveranitatea ucraineana„. Din punct de vedere legal, relatia dintre Kiev si Donbas va fi similara cu cea a Sardiniei cu Italia, o unitate autonomă în cadrul unui stat. Dar, de fapt, in Donbas nu va mai fi Ucraina.
Semne privind înghetarea conflictului sunt mai multe. Oficialii din Lugansk, citati de lenta.ru, sustin ca cel mai probabil regiunea va fi impartita în două părți. Sub controlul autorităților ucrainene sunt 10 din cele 18 districte ale regiunii Lugansk, dar separatistii controleaza districtele cele mai industrializate.
Intre timp, armata ucrainean a lăsat un număr de așezări în partea de est a țării, anunțand crearea unui „front unit„. Ulterior, Consiliul de Securitate al Ucrainei a declarat acest front drept noua „linie de demarcație” între teritoriile controlate de armata și milițiile separatiste. In zona deja sunt pregatite sa intre in serviciu trupele de graniceri.
În zonele contoloate de separatisti se vor crea unități de miliție coordonate de către șeful administrației urbane sau rurale, dupa caz. Autoritățile locale vor fi implicate în numirea procurorilor și a judecătorilor.
Totodata, în aceste zone statul va garanta utilizarea liberă a limbii ruse. Vor fi interzise „discriminarea, hărțuirea și urmărirea penală a persoanelor implicate în conflictul armat care a avut loc în Donețk și Lugansk„.
Zonelor separatiste li s-a promis sprijin din partea statului ucrainean. „Sprijinul acordat de stat consta in introducerea unui regim economic special al activităților economice și de investiții, care vizează reabilitarea industriei, transporturilor și a infrastructurii sociale, locuințe, reorientarea potențialului industrial, crearea de noi locuri de muncă, atragerea de investiții și împrumuturi, facilități la reconstrucție și dezvoltare„. Fondurile pentru acest scop vor fi alocate anual de la bugetul de stat al Ucrainei.
Vor mulge doua vaci
Potrivit consilierului președintelui Ucrainei, va fi asigurată și posibilitatea de finanțari pentru aceste zone din Rusia.
La randul lor, reprezentanții republicilor autoproclamate au răspuns fără prea mult entuziasm la propunerile de reglementare venite de la Kiev. În timp ce in Rada Suprema se vota proiectul de lege care viza organizarea regiunilor autonome din estul Ucrainei, la Donetk continuau luptele si bombardamentele intre separatisti si armata ucraineana.
Experții ucraineni evalueaza cu scepticism scenariul propus de Kiev.
„Aceasta propunere este de fapt primul pas spre legitimarea republicilor separatiste– spune analistul politic Vitalii Bala – Este o bombă cu ceas. Tot acest statut special – va fi un alt pas care va spune că, se pare, există unele teritorii ciudate în Ucriania, unde nu se aplică legea ucraineană„.
„Aceasta este un fel de Ulster ucrainean – spune la randul sau analistul politic Taras Berezovets – Va fi un teritoriu care teoretic va apartine Ucrainei, dar unde stapani vor fi, de fapt, teroriștii și mercenarii ruși„. Este posibil insa si scenariul Croației, care pe cale militara şi-a retrocedat teritoriul Republicii Sârbă Krajina autoproclamate, care a existat mai mulți ani pana sa fie realipita la Croatia.
„Ar putea fi (Donbasul – n.r.) autonom trei, patru, cinci ani – sustine Berezovets – Cam cat ii este necesar armatei ucrainene sa se modernizeze si sa dobandeasca adevarata capacitate de lupta„.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.