Recent, reporterul Fox News l-a întrebat pe președintele american Donald Trump: „De ce ar trebui ca fiul meu să meargă sa apere Muntenegru de un atac?“.

Este o întrebare corectă pe care mulți americani si-o pun după turneul liderului american la summitul NATO și care merită un răspuns mai bun decât basmele prezidențiale despre „agresivii” muntenegreni, scrie Washington Post.

Publicatia adauga imediat că Trump ar trebui să-și amintească propriile sale cuvinte rostite în Polonia. A fost unul dintre cele mai puternice discursuri ale președinției sale. În el, liderul american a adus aminte de prețul îngrozitor platit de milioane de oameni pentru eșecul Occidentului de a descuraja agresiunea naziștilor și a URSS.

„În timpul dublei ocupații, poporul polonez a experimentat un rău de nedescris. Măcelul de la Katyn, Holocaustul, ghetoul din Varșovia cu revolta sa, distrugerea frumoasei capitale poloneze și moartea a fiecarui al cincilea locuitor al Poloniei. Totodata, din cea mai mare comunitate evreiască din Europa nu a mai ramas nimic după uciderea sistematică a multor milioane de cetățeni evrei polonezi”, a spus Trump.

NATO a fost creată pe cenușa celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a se asigura că o astfel de conflagratie nu se va mai repeta. În 1938, prim-ministrul britanic Neville Chamberlain a dat a lehamite din mana la adresa amenințarii Germaniei față de Cehoslovacia, declarând că britanicii nu se vor implica într-un război „din cauza unei certe între țări îndepărtate, cu popoarele despre care nu cunoaștem nimic“. Rezultatul acestei poziții a fost uciderea a 50 de milioane de oameni, distrugerea continentului și camerele de gazare din lagărul de concentrare „Auschwitz”.

Lecția pe care a învățat-o omenirea din cel de-al doilea război mondial este că slăbiciunea provoacă răul. Când dușmanii te simt slab, devin mai hotărâți și mai înclinați să comită erori crude. Când simt puterea și restrângerea, sunt mult mai puțin dispuși să se joace cu destinul și să lanseze războaie.

Președintele Donald Trump crede în menținerea pacii cu ajutorul forței. Dar pentru pace nu este nevoie doar de putere militară. Așa cum a spus el însuși la Varșovia: „Apărarea noastră nu este numai bani, ci și voință”. Președintele Ronald Reagan a folosit forța militară mult mai puțin decât predecesorii săi. Și acest lucru nu s-a întâmplat pentru că el a întărit puterea militară americană, ci pentru că dușmanii Americii nu aveau nicio indoiala ca el va folosi puterea.

„De ce președintele rus Vladimir Putin a decis că ar putea invada Ucraina și să anexeze Crimeea fara sa pateasca ceva? Nu este o coincidență faptul că invazia rusă a avut loc la numai șase luni după ce președintele Barack Obama nu și-a putut confirma „linia roșie” delcarata în Siria? Putin a văzut că Obama nu l-a forțat pe Bashar al Assad să plătească pentru ignorarea totala a liniei, nu a aplicat lovitura militară cu care au amenintat oficialii americani. În acel moment, Putin și-a dat seama că invazia Ucrainei nu inseamna niciun risc”, scrie ziarul.

Obama a arătat slăbiciune. După ce a ocupat Biroul Oval, Trump a corectat situația, confirmând de două ori „linia roșie” a lui Obama în Siria, trimițând un semnal de putere, care a fost auzit nu numai la Damasc, ci și la Moscova.

Există un motiv pentru care Putin disprețuiește NATO și se opune extinderii sale în Europa de Est. El știe că îi poate intimida pe vecinii săi răzvrătiți, dar nu poate intimida o țară membra NATO, a carei  securitate este susținută de 28 de țări aliate, unite prin angajamente comune în domeniul apărării. Și sunt conduse de președintele Statelor Unite, care, deși caută prietenie, nu se teme să se joace cu mușchii militari ai țării sale.

Acesta este motivul pentru care Putin s-a opus atât de mult intrării Muntenegrului în NATO, făcând chiar și o încercare de a răsturna și asasina pe primul ministru. De aceea, Putin dorește ca Trump să nu obțină de la aliații sai respectarea angajamentului de alocare a 2% din PIB pentru aparare. Pentru ca o alianță occidentală slabă nu poate descuraja Rusia, dar una puternică poate.

După cum a spus Trump la Varșovia: „Atâta timp cât ne cunoaștem istoria, vom ști cum să ne construim viitorul. Americanii știu că o puternică alianță a țărilor libere, suverane și independente este cea mai bună apărare a libertăților și intereselor noastre”.

Scopul NATO nu este apararea Muntenegrului. Scopul trebuie să fie ca nici Muntenegru, nici Polonia, Franța sau Marea Britanie să nu fie nevoite să fie apărate vreodată.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to WP: Războiul din Ucraina dă un răspuns la întrebarea de ce ar trebui extinsă alianța NATO

  1. bogdan spune:

    Pai oare de ce toate tarile mici fug de Porci si merg spre NATO ? Intrebare de baraj !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top