comisar energieComisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat vineri că Ucraina şi Rusia au ajuns la un acord prealabil pentru reluarea livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Ucraina, punând capăt unei crize care ameninţa aprovizionarea Europei în pragul iernii, transmit Reuters şi AFP.

Potrivit termenilor acestui acord prealabil, care trebuie să fie aprobat şi de guvernele ucrainean şi rus, Gazprom este gata să livreze Ucrainei o cantitate de cel puţin cinci miliarde de metri cubi de gaze naturale în lunile următoare, contra plăţii anticipate.

În schimb, Ucraina a recunoscut datoria de doua miliarde de dolari pe care se obligă s-o achite pana la sfarsitul lunii octombrie, iar suplimenatr alte 1,1 miliarde de dolari până la finele anului.

Comisarul european a menționat de asemenea că, deoarece și Naftogaz” și Gazprom” au facut apel la Curtea de arbitraj de la Stockholm in legatura cu disputa privind prețul gazului, daca judecatorii vor de acord cu argumentele ucrainene, potrivit cărora prețul pentru gazul furnizat în noiembrie-decembrie 2013 și aprilie-iunie 2014 trebuie să fie de 285 dolari pe mia de metri cubi, aceasta ar însemna Ucraina a rambursat integral datoriile.

gazeÎn cazul în care instanța de arbitraj de la Stockholm da dreptate Gazprom, Ucraina va plăti diferența dupa pronuntarea deciziei”, a precizat comisarul.

Oettinger a mai spus , după plata de catre Ucrainei celor doua miliarde de dolari, Gazprom va fi obligata să livreze 5 miliarde de metri cubi la un pret de 385 $ pe mia cubi de gaz.

Uniunea Europeană, Ucraina şi Rusia au avut vineri la Berlin o reuniune trilaterală pe tema securităţii energetice. Cele trei părţi au fost reprezentate de comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi omologul său ucrainean, Iuri Prodan. O nouă reuniune de acest tip este programată a avea loc săptămâna viitoare tot în capitala Germaniei pentru a definitiva acordul preliminar anunţat vineri.

În ultimele luni Ucraina şi Rusia au fost implicate într-o dispută pe tema preţului gazelor naturale. În data de 16 iunie, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, după o dispută pe tema datoriilor părţii ucrainene care potrivit lui Alexander Novak se ridică la 5,3 miliarde de dolari. Această decizie a provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariţiei unor întreruperi în livrările de gaze naturale ruseşti spre UE via Ucraina.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top