siriaÎntr-un nou efort de a redobândi controlul asupra celui mai mare oras al Siriei, înainte de reluarea negocierilor de pace din august, trupele siriene și armata rusa strâng lațul în jurul insurgentilor din Alep. Saptamana trecuta Rusia a anunțat înființarea a trei ”coridoare umanitare” și a cerut civililor să fugă, iar militanților – să depună armele.

În cursul bombardamentelor care durează de câteva săptămâni, au fost atacate nu numai pozițiile rebelilor, dar, de asemenea, casele și spitalele din zonele controlate de rebelilor. În orasul asediat au dispărut ultimele rezerve de provizii, prețurile au crescut spectaculos, scrie Fiancial Times.

Joi, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu a anunțat deschiderea a trei coridoare umanitare. Locuitorii din Alep spun că peste oras au fost aruncate mii de pliante cu hărțile coridoarelor umanitare și instrucțiuni pentru trecerea în condiții de siguranță pe la punctele de control: autoritatile siriene recomanda civililor să ”fuga” încet, ridicând ambele brațe deasupra capului.

Potrivit localnicilor, odata cu pliantele propagandistice au fost aruncate si pachete cu alimente (cu inscripții în limba rusă) și cu promisiunea ca in afara orasului ii asteapta mai multa mancare…

„Militanții opoziției sustin ca regimul încearcă să franga voința poporului, – a declarat Hisham Skaff, reprezentantul din Alep al Brigăzii „Fastakem Kama Umirt”. – Dar cei care aduc moartea nu pot darui viață”, spune acesta.

Pentru fortele lui Assad și armata rusa, ocuparea zonei rasaritene a Alepului ar fi un important punct de cotitură în războiul din Siria.

Noul ”plan umanitar” a fost convenit de Moscova împreuna cu Damasc. Pe langa cele trei căi de evacuare pentru civili, se ofera si o cale pentru predarea rebelilor înarmați, a declarat Șoigu saptamana trecuta. Totodata, Assad a anunțat o amnistie de trei luni pentru rebeli care se predau. De asemenea, armata siriană a trimis SMS-uir îndemnându-i pe rebeli sa-i expulzeze pe luptătorii străini din rândurile lor.siria4

Cu toate acestea, mulți sirieni, diplomați occidentali și organizații umanitare internaționale se îndoiesc de sinceritatea Rusiei, susținând că Putin nu s-a aratat anterior îngrijorat de situația civililor din teritoriile controlate de rebeli, iar guvernul sirian a folosit adesea tactici de asediu crude, multe dintre ele adevarate crime de razboi, sustin la randul lor jurnaliștii de la The New York Times.

„Puțini dintre locuitorii din estul Alepului se așteaptă ca vor fi tratati bine daca acceptă propunerea guvernului” – se pune in articol.

Farida, medic de la spitalul din Alep, a remarcat faptul că toate traseele de evacuare conduc civilii în teritoriul controlat de guvern și există temerea că predarea ar însemna pentru rebeli moartea sau închisoare.

ONU a declarat că nu a fost informat în prealabil cu privire la inițiativa rusă. Reprezentantul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura a cerut prudență, pentru că „diavolul se ascunde în detalii”.

La randul lor, Franța și Regatul Unit au cerut oprirea asediului Alepului, iar Washingtonul, care de câteva săptămâni negociaza ceva cu Moscova, manifesta o tăcere ”asurzitoare”.

ONU s-a ars deja odata într-o „operațiune umanitara” similara. În 2014, organizatia a contribuit la evacuarea asediaților din orașul Homs, dar toți ”barbatii au fost reținuți pentru a fi interogati de către forțele de securitate siriene”, iar „zeci de tineri au fost recrutați cu forța în armata siriană sau pur și simplu au dispărut”.

„Ne-am dori deschiderea unor coridoarelor umanitare, dar sub supraveghere internațională, – a declarat Tawfiq Cham, președintele filialei elvețiene a Uniunii organizațiilor de ajutor și serviciilor de sănătate. – Ele nu pot fi trecute in sarcina regimului sirian și a Rusiei, care continuă să bombardeze orașele”.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

8 Responses to Rebelii sirieni despre ”planul umanitar al Rusiei”: ”Cei care aduc moarte, nu pot dărui viață”

 1. putin spune:

  Cam asta e modul de actiune al rusilor, increderea in ceea ce spun echivaleaza cu moartea:

  „Masacrul de la Fântâna Albă

  N.K.V.D.-ul lansase zvonuri conform cărora grănicerii sovietici ar fi permis multor români să treacă graniţa în România. Drept rezultat, un grup de peste 3000 de persoane din mai multe sate de pe valea Siretului a format o coloană paşnică, care se îndrepta spre graniţa sovieto-română. Purtau cu ei un steag alb cu însemne religioase – icoane, prapuri şi cruci din cetină. Românii se aflau la doar 3 kilometri de graniţă. Militarii sovietici au deschis focul, mitraliind fără cruţare. După masacru, răniţii au fost legaţi de cai şi târâţi până la locul unde, dinainte, au fost săpate cinci gropi commune. Conform unor documente scrise la acea vreme, unii dintre ei au fost îngropaţi de vii. Bătrâni, femei, copii, soldaţii sovietici nu au ţinut cont, toţi au fost aruncaţi în gropile comune. Timp de două zile, spuneau localnicii, s-ar fi auzit gemete dinspre gropi. Numărul total al victimelor nu este cunoscut, din păcate. Nu exista pînă la ora actuală o analiză exactă şi pertinentă a Masacrului de la Fântâna Albă. Izvoarele vorbite ale zonei susţin că numărul morţilor ar trece de 2.000. „În legătură cu numărul de morţi, sursele documentare de la KGB vorbesc doar de 20 de morţi, ceea ce este departe de realitate”.[3] Numărul morţilor a fost exagerat de către unii, la 7 sau chiar 15.000. Tot referitor la numărul celor ucişi „… Într-un document al Serviciului Special de Informaţii, depistat de mine la Arhivelor Naţionale din Bucureşti sunt menţionaţi 200 de morţi şi 500 de răniţi. La aceştia trebuie adăugate sutele de persoane care au fost condamnate şi deportate în urma evenimentelor menţionate.[4] […] Trebuie remarcat că nu este singurul masacru comis de bolşevici împotriva celor care doreau să treacă în ţară. La Lunca, pe malul Prutului, la 6 februarie 1941 au fost seceraţi cu mitralierele sute de români, dar această acţiune (trădată în cele din urmă) a avut un alt caracter, fiind organizată în secret.”[5] O tentativă de trecere a graniţei s-a petrecut şi în noaptea de 6 februarie 1941, când 500 de persoane din satele Mahala, Cotul Ostriţei, Buda, Şirăuţi, Horecea-Urbana şi Ostriţa au fost surprinşi de rafalele de mitraliere ale militarilor sovietici, prilej cu care trei sferturi dintre ei, printre care şi organizatorii N. Merticar, N. Nica şi N. Isac au fost măcelăriţi. Doar 57 de oameni au reuşit să treacă în România. 44 dintre ei au fost arestaţi sub acuzaţia de a fi participat la o „contrarevoluţie”. După două luni de detenţie şi tortură 12 persoane au fost condamnate la moarte, iar restul, la 10 ani de muncă forţată şi pierderea drepturilor civile pentru 5 ani, rudele luând calea deportării în Siberia. În noaptea de 12 spre 13 iunie, trupele sovietice au ridicat peste 13.000 de români, care au fost deportaţi în Siberia şi Kazahstan.”

 2. cozubas spune:

  Lumea a ajuns intr-un punct in care tot ce inseamna comunitate internationala , toate organizatiile si forurile internationale sa fie controlate total de anglo-americani,iat NATO se extinde neancet si criza economica occidentala la fel….Este o realitate care nu reflecta ordinea mondiala stabilita in urma ww2 si incalca toate intelegerile facute atunci de invingatori ,fiind un motiv de razboi suficient . Romania ar trebui sa fie mult mai ponderata si inteligenta,deoarece a alunecat in extremismul impulsiv si asta este cel putin neproductiv si absoarbe resurse romanesti inutil. Extremismul antirusesc cultivat de oficialii romani nu este o politica inteligenta si nu serveste intereselor tarii noastre.

 3. putin spune:

  sa ai incredere in rusi sau in regimul lui Bashar inseamna sinucidere: „Ne-am dori deschiderea unor coridoarelor umanitare, dar sub supraveghere internațională, – a declarat Tawfiq Cham, președintele filialei elvețiene a Uniunii organizațiilor de ajutor și serviciilor de sănătate. – Ele nu pot fi trecute in sarcina regimului sirian și a Rusiei, care continuă să bombardeze orașele”.

 4. cozubas spune:

  Sunati-va stapanii sereime postaca,ca ei in betia arogantei nu vad ca rusii evacueaza populatia civila din Alepo controlat,prin cordoane umanitare,adica pe intelesul vostru sereime separa graul de neghina si apoi,dupa ce graul a fost evacuat,vor ramanii stapanii vostrii amerloci pe care rusii ii vor transforma in ingrasamant organic …))))

  • Clau spune:

   viseaza tu drogatule, consumul de kkt dauneaza grav sanatatii! Esti dus cu pluta idiotule, daca nu erati voi implicati s-ar fi terminat demult cu razboiul in Siria, Assad ar fi acceptat exilul si lucrurile ar fi incercat sa-si gaseasca cursul normal in regiune. Pe voi nu va intereseaza victimele, ranitii, mortii, voi vreti sange si violenta. haos si teroare. Sunteti o specie mancatoare de kkt de care toata lumea se fereste. Credeti ca o sa ramaneti mult timp in acele baze militare? O sa fiti goniti la prima ocazie, regimul Assad nu e vesnic! Zilele voastre in orient sunt numarate!

 5. cozubas spune:

  Hei,postacime sereista,au luat pe cocoasa americaneii in Siria? Cum e cu putinta oare sereime,tocmai invincibili exceptionalisti ,tocmai chirurgicalii ,tocmai imperiul pacii ? Sariti hargati dintre cacati ,sariti sereime postaca si salvati democratia sclavagista imperiala…)))))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top