referendum olanda„Vrem să ajutam Ucraina, si tocmai de aceea vom vota impotriva asocierii la UE, deoarece ucrainenii sunt împotriva”. Această sintagmă la Kiev poate fi percepută ca o glumă proastă, dar in Olanda este rostita in fiecare zi si pare a fi convingatoare.

Sub acest slogan a început întâlnirea cu alegătorii din Rotterdam, in Sala „Arminius”, una din multele organizate cu ocazia referendumului care are loc in Olanda pe 6 aprilie, in care olandezii vor trebui sa accepte sau sa respinga asocierea Ucrainei la UE.

Pentru Thierry Beaudet, unul dintre ideologii sefi ai campaniei împotriva asocierii ucrainene, această teză este una dintre cele de baza.

Dar mai sunt și altele:

„Acordul de asociere – un pas către aderarea Ucrainei la UE, iar noi trebuie sa-l oprim”;

„Prin ratificarea acordului, divizam Ucraina, din care cauza poate aparea o nouă zonă de instabilitate, un nou conflict între Est și Vest”;

„Prin blocarea asocierii, salvăm Europa de Putin”.

Aceasta este o listă incompletă de teze pe care jurnalistul eurointegration.com a fost nevoit sa le auda de la Thierry într-o singura seara. Însa astfel de teze sunt convingatoare pentru olandezi.

Și aceasta nu este singura ciudățenie a campaniei olandeze, care ar putea părea complet ilogica pentru persoanele avizate despre situatia din Ucraina.

In Olanda, printre opozantii asocierii Ucrainei la UE sunt două forțe cheie: ”zgomotosii” activiști ai organizatiei cetatenesti GeenStijl și reprezentanții partidelor „moderate” parlamentare (în special, socialiștii).

Unul dintre principalii militanți ai GeenStijl este Thierry Beaudet. Un detaliu interesant despre acest personaj: acum Thierry se prezinta ca o victimă a radicalilor ucraineni, desi până de curând acesta era un critic acerb al lui Putin.

Schimbarea la 180 de grade se poate explica prin prezenta in echipa sa a propagandistului de la Moscova – Serghei Markhel, un nume care deseori apare implicat în diverse activități ale ambasadelor Rusiei din UE.serghei marhel

La Rotterdam, Markhel se comporta ca un adevarat landlord, ca dovada ca in discursurile lui Thierry putem auzi multe teze ale propagandei ruse.

Aici sunt și acuzațiile că Ucraina se integreaza în UE împotriva voinței sale; și despre lovitura de stat a revolutiei Maidan; precum și despre necesitatea de a respecta interesele Rusiei. Și, în sfârșit, cel mai important lucru: se presupune că prin oprirea acordului de asociere, Olanda va salva Europa de mânia lui Putin (?!)

Ultima teză – nu e o pacaleala de 1 aprilie.

În general, cele mai multe dintre afirmațiile lui Thierry Beaudet conțin erori logice, răsuciri de sens, rastalmaciri.

De exemplu, declaratia sa favorita este ca majoritatea ucrainenilor sunt împotriva asociației. Desi afirmatia este infirmata de un studiu recent, potrivit căruia 72% dintre respondenți ucraineni vor in UE.

Dar nu intamplator Thierry reprezinta tabara activiștilor „zgomotosi”. Aceasta este puterea lor – ”zgomotul”.

„Sa polemizezi cu adversarii asocierii Ucrainei nu este ușor, pentru că acestia striga cel mai tare” – cu un zâmbet pe buze spune o activista olandeza pro-ucraineana, care a participat la o serie de dezbateri cu privire la Ucraina.

Campania pentru referendum dovedește că nu trebuie să ne gândim că tendința catre populism este o trăsătură est-europeana. In Europa de Vest populismul este la fel de comun.

De exemplu, în cadrul dezbaterii din Rotterdam a participat un profesor local, care a încercat să explice publicului esența acordului cu Ucraina și impactul acestuia, dar Beaudet l-a întrerupt cu fraza ca tot ce spune este  „propagandă” și „postii”.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top