referendum OlandaReferendumul din Olanda a devenit un exemplu clar al influenței ruse asupra procesului electoral din Europa de Vest, sunt convinsi ziaristii de la Washington Post.

Ei ne-au reamintit că votul a fost organizat în conformitate cu noua lege privind referendumurile consultative, după ce pe site-ul populiștilor, care publică de multe ori bârfe ordinare, s-au adunat 300 de mii de semnături. Redactorii acestui site cauta orice prilej pentru a coaliza cetatenii impotriva Uniunii Europene. Și, iata ca miercuri, ei au cerut olandezilor să-și exprime opinia cu privire la acordul dintre UE și Ucraina, pentru care ucraineni au murit in razboi dui 2014.

Având în vedere retrospectiva, este ciudat faptul că acordul de asociere, un document cu două mii de pagini care descrie condițiile relațiilor comerciale bilaterale, putea provoca chiar și cea mai mica suspiciune. Este un document plin de terminologie specială care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie. Acest acord nu contine nimic extraordinar, fiind identic cu cele pe care UE deja le-a semnat cu Chile, Iordania și alte țări. Ziarul este convins ca foarte putini din cei care au fost la referendum au citit acordul cu Ucraina.

Radicalii olandezii (atat de dreapta cât și de stânga) au avut insa un scop total diferit. Ei au folosit referendumul pentru a submina guvernul de centru-dreapta care promoveaza politica economica liberala, precum și sa-si mobilizeze susținătorii  care nu inghit UE.

Este dificil de analizat cât de mult olandezii au fost influențati de dezinformarea din Rusia, pentru că, în ultimii ani, aceasat a fost în mod constant auzită în țară și a crescut în ultimele luni. Propaganda rusă a creat fobii inexistente fata de Ucraina, iar multi susținători ai respingerii asocierii Ucrainei au folosit in campania sa sloganuri si imagini create de propaganda rus si distribuite de mass-media ascultatoare de Kremlin.referendum Olanda2

Potrivit unui sondaj, 59% dintre olandezii care au votat împotriva acordului, sunt convinși că Ucraina este un stat corupt, 19% – afirma ca Ucraina este de vina pentru distrugerea avionului „Boeing 777” cu olandezi la bord, iar 34% cred că acordul de asociere este de fapt un acord de aderare a Ucrainei în UE. Dintre aceste trei argumente, ultimele două sunt prostii mari cat Europa. În ceea ce privește prima afirmatie, Ucraina are într-adevăr o problemă cu corupția, dar acordul cu UE este conceput astfel încât aceasta să fie redusa.

Adversarii de dreapta au venit la evenimentele dedicate referendumului cu steaguri palestiniene, strigand ca nu vor aflux de imigranți din Orientul Mijlociu.

Ce se va întâmpla în continuare nu se stie. Referendumul este unul „consultativ”, iar Acordul cu Ucraina a fost deja aprobat de cele 27 de state membre ale UE și nu poate fi repus spre judecare. Desigur, se vor găsi soluții. Dar, indiferent care vor fi acestea, Europa trebuie să învețe o lecție: un grup mic de oameni furioși și organizati poate să strige atat de tare incat sa nu se mai auda vocile majoritatii centriste, înfricoasata, divizata și apatica. Rusia este dispusa să ”ajute”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top