refugiatiRefugiații afgani din Tadjikistan vor trebui să uite de planurile lor de a se muta în Europa. Motivul este simplu – europenii sunt în prezent prea ocupati cu problema refugiaților din Orientul Mijlociu, sustin oficialii reprezentanţei din Dushanbe ai Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (ICONUR), scrie DW.

De mai bine de 20 de ani ICONUR a „redistribuit” în mod activ  refugiaț afgani din Tadjikistan către țări terțe. Din 2003, de aceasta oportunitate au profitat mai mult de 1,5 mii de afgani. Ei au fost transferati în țările scandinave, Canada și Statele Unite ale Americii.

Programul este stopat?

Acum, fereastra spre Europa pentru refugiatii afgani din Tadjikistan a fost inchisa. Schimbarea regulilor este explicata prin două motive. Primul – condițiile de viață ale refugiaților afgani în Tadjikistan nu sunt comparabile cu dificultățile întâmpinate în prezent de cetățenii din Siria.

„Astăzi nu mai luam în considerare posibila relocare (a afganilor) din Tadjikistan. Acest lucru se datorează faptului că, în alte părți ale lumii, există foarte multi alti refugiați care au într-adevăr nevoie de ajutor. În special, aceștia sunt oamenii care fug din Kenya, Somalia și.. țările din Orientul Mijlociu. Numai anul acesta, din cauza conflictelor, numărul refugiaților in lume a crescut cu 10 de milioane de oameni „, -spune Kevin Allen, șeful ICONUR în Dushanbe.

El a atras atenția asupra celui de-al doilea factor important – posibilitatea integrarii refugiaților afgani în societatea tadjică. „Avem în vedere proiecte de care vor beneficia refugiații în Tadjikistan,” – a spus Allen. Potrivit lui, biroul ICONUR din Tadjikistan este acum axat pe trei domenii de sprijin: accesul la educație, sănătate și locuri de muncă.

Cu visul la o țară bogată

În Tadjikistan, în acest moment există aproximativ două mii de refugiați din Afganistan. Compoziția etnică a acestora este eterogenă. Cele mai multi dintre ei sunt tadjicii, dar există uzbeci, pashtuni, hazari. Printre ei sunt mulți cei care au o educație și profesie. Acești oameni doresc în primul rând să se mute în țările europene bogate.

Născut în Kabul, Munir Picon este de16 ani în Tadjikistan, unde a fugit de regimul taliban. După ce a primit statutul de refugiat, Picon, împreună cu familia sa, s-a stabilit în Vahdat, care este aproape de Dushanbe. Oficial, afganul nu a reusit sa obțina un loc de muncă de cand a ajuns in aceasta tara. Singurul mod de a câștiga bani este pictura. Viseaza sa deschida o expozitie în Germania, unde ar vrea sa se mute.

Planuri similare are Halima Muhammad, care a pierdut în cursul conflictului armat din Afganistan pe soțul și frații sai. Femeia cu trei copii a reușit în mod miraculos să ajunga în Tadjikistan. Ea produce acasă și vinde bijuterii pentru femei, mai lucreaza ocazional  croitoreasa. „Înapoi în Afganistan nu vreau să mă întorc. Aici, deși e greu, nimeni nu te impusca” – explică Halima.

Potrivit rapoartelor ICONUR, Tadjikistanul are cel mai mare număr de refugiați din Afganistan. Totusi, oficialii tadjici nu se pot lăuda cu indicatorii economici ectraordinari, mărimea teritoriului sau a populației.

Nu este surprinzător faptul că Tadjikistanul, care are o frontieră cu Afganistanul de peste 1.300 km, se uita cu ingrijorare spre vecinul din sud. Exista previziuni că escaladarea conflictului din Afganistan va aduce un aflux masiv de refugiați.
În primele opt luni ale acestui an, în Tadjikistan au sosit 169 de refugiati. Dar țara a elaborat un plan național pentru caz de exod masiv de refugiați.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top