Regim nou cu apucături vechi

9:57 am, 7 iunie 2019 • de 2 Comentarii

Aceste imagini s-au întipărit în memoria colectivă a lumii. Pe 21 august 1968, aproape 6.000 de tancuri sovietice (și câteva sute din Polonia, Ungaria și Bulgaria) au făcut una cu pământul începutul revoluției pașnice a Blocului de Est care a avut loc in Cehoslovacia, ne aminteste „Die Welt”.

Câteva zile mai târziu, visul „socialismului cu față umană” (desigur, o alta utopie) a fost înlocuit iarasi cu o guvernare comunista rigida.

51 de ani mai târziu, această invazie devine din nou motiv de discordie dintre statele succesoare ale Republicii Socialiste Cehoslovace și URSS. Un deputat al Partidului Comunist din Rusia a propus un proiect de lege, potrivit căruia statutul de veteran de războiu se va acorda și participanților la invazia sovietică a Cehoslovaciei. În amendamentul la lege respectiva, invazia sovietica din 1968 este calificata drept „suprimarea tentativei de lovitură de stat”.

La prima vedere, este vorba despre acordarea de sustinere sociala fostilor participanți la evenimentele din 1968, dar în spatele scenei, desigur, este vorba despre politica istorică.

Dacă de data aceasta Duma de Stat va aproba proiectul de lege, acesta va contrazice acordul bilateral semnat de Moscova cu Praga și ratificat de Rusia în 1993, care condamă în mod neechivoc invazia din 1968.

Republica Cehă și Slovacia au reacționat cu iritare la proiectul de lege rusesc, unde ”Primăvara de la Praga” este tratată ca o lovitură de stat, exact ca in 1968, cand diplomatia sovietica a definit invazia drept „o măsură de prevenire a loviturii de stat”. Potrivit MAE ceh, suntem martori la renasterea revizionismului imperialist rusesc.

Ministrul de Externe al Cehiei, Tomash Petrichek, a scrus pe Twitter ca invazia din 1968 a fost „o încălcare flagranta a dreptului internațional”. Primul ministru slovac Peter Pellegrini a declarat că proiectul de lege din Rusia nu promovează „încrederea reciprocă și buna cooperare între țări”.

Situatia este cu atat mai stranie pentru ca, în 2006, în timpul unei vizite oficiale la Praga, președintele rus a recunoscut responsabilitatea morală a țării sale pentru invazia Cehoslovaciei; e drept ca a declinat orice ”responsabilitate juridica”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Regim nou cu apucături vechi

  1. Maciuca spune:

    Asta nu a fost corect!Totusi in Romania(vatra europei,mama ei),nu a putut intra rusul!Datorita laserului militar!😉

  2. bogdan spune:

    Cine se increde in Porcii kremlinezi asa sa pateasca !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top