regiuni RusiaMedicii si asistentele medicale din regiunea Trans-Baikal protesteaza din cauza intarzierilor platii salariilor, scrie Wirtschaftsblat. Timp de două luni nu au mai ridicat niciun ban, întârzierea fiind cauzată de faptul că guvernul regional nu are destui bani. Rusii de rand sufera. Au datorii la banci pentur împrumuturi și credite ipotecare. Tot mai des angajatii decid sa ramana acasa în loc sa lucreze pe gratis.

Aceste povești foarte rar apar în mass-media rusă, afirma Wirtschaftsblat. Despre tulburările sociale din regiunile Rusie aproape ca nu scrie nimeni. Și nu pentru ca situatia medicilor din Trans-Baikal este un caz izolat, din contra. În primăvară, muncitorii de pe santierul cosmodromului Vostocinîi au intrat in greva. Ca si medicii din Tran-Baikal ei nu au mai incasat salariile timp de cateva luni. În sitiatia munictorilor a trebuit sa intervina presedintele Vladimir Putin si apoi procurorii sa-si faca prezenta pe santier, pentru ca angajatorii sa inceapa sa achite restantele salariale.

Din cauza problemelor cu corupția, a datoriilor și crizei, regiunile dsunt fortate sa adopte programe de austeritate forțată. În administratiile a mai mult de 30 din cei 83 de subiecti ai Federatiei Rusie au avut loc reduceri de personal. În același timp, regiunile sunt foarte diferite unele de altele în ceea ce privește dezvoltarea economică și socială. De exemplu, salariul mediu in capitala Rusiei este de 5 ori mai mare decât în ​​Kalmykia. Prin urmare, mulți ruși s-au mutat în marile orașe. În ultimii ani, populația Moscovei a ajuns din aceasta cauza la peste 12 de milioane de oameni.

Regiunile insa, dimpotrivă, se confruntă cu noi provocari demografice, scrie Wirtschaftsblat. Densitatea populației în Rusia este una dintre cele mai mici din lume. La ultimul recensamant, din 1.090 de orașe, doar în 93 populația depasea 200.000 de persoane. Apoi, din 156.000 de sate, 13% nu mai sunt locuite, iar în 23% locuitorii sunt sub 10 persoane.
Putin si caiula tarilor
Kremlinul a încercat în mod repetat sa dezvolte regiunile, continuă publicația. În timpul Forumului Economic de la Vladivostok, Putin a promis să îmbunătățească climatul investițional în regiunile periferice, astfel încât să poată concura cu cele mai importante centre de afaceri. Însa aceasta nu este prima promisiune a lui Putin. Câţiva ani în urma Krmelinul a anuntat ca schimba capitala în Siberia, apoi a vorbit despre niste planuri ambițioase pentru relocarea marilor companii de stat și unele ministere în Extremul Orient, drept impuls pentru dezvoltarea regiunii. Dar de atunci nimic. Dimpotrivă – prăpastia economică între centru și subiecții federali a crescut şi mai mult, scrie publicatia austriacă.

Una din cauzele situatiei este centralizarea excesiva a puterii deținute de președintele rus. Regiunile au o autonomie economică limitat şi reţin doar 37% din veniturile fiscale. Restul merge la bugetul federal. Sub Putin, Kremlinul a strâns şi mai mult chingile. De fapt, desi aler direct de cetateni, guvernatorul regiunii este un titlu mai degraba onorific, pentru ca i-au fost limitate puterile. În același timp, cei care vor sa candideze pentru acest post, trebuie să depășească dificultăți birocratice enorme. De exemplu, la alegerile regionale care au avut loc în ultimul week-end, candidații opoziției au reușit să se înregistreze doar în regiunea Kostroma.

Totodata, regiunile sunt puternic dependente de transferurile financiare de la guvernul federal. Moscova întretine aproximativ 70 de subiecte federale. Potrivit publicatiei, Kremlinul distribuie bani netransparent, în esență, sistemul nu reuseste sa rezolve problemele structurale ale economiei regiunilor. Din cauza creșterii plăților sociale, decise de Putin in momentele sale tot mai frecvente de populism, autoritățile locale sunt obligate să intre în datorii din ce în ce mai mari pentru a indeplini sarcinile trasate de centru. Experții sunt de părere că, în viitorul apropiat, multe regiuni vor intra efectiv in faliment.greve Rusia

În politica sa regională, Rusia subscrie la principiile centralizarii și se bazează pe programe individuale de dezvoltare initiate de stat, în loc sa ofere o mai mare autonomie regiunilor economice pentru a atrage investitori. Dacă presiunea asupra economiei ruse va fi amplificata, în regiuni se va acutiza lupta pentru banii statului, iar unele vor deveni mai vocale cerand cu insistenta autonomia. Criza actuală a dezvăluit limităele „centralismului lui Putin”, conchide publicatia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top