lavrovConflictul militar din Estul Ucrainei a resetat relațiile bilaterale ruso-americane la nivelul celor din vremea ”Războiului Rece” când neîncrederea și incertitudinea plana asupra celor două mari puteri globale. Recenta vizită a secretarului de stat al SUA, John Kerry la Soci nu a deblocat raporturile cu Kremlinul ci doar a vizat în limbaj diplomatic o tatonare a diplomației ruse, potrivit unei analize a jurnalistului Pavel Koshin, în russiadirect.org.

Pentru diplomația putinistă, vizita secretarului de stat al SUA la Soci este văzută drept o mare victorie deși experții americani și ruși sunt sceptici cu privire la modul cum Kremlinul și Washingtonul se raportează la spațiul global, din cauza conflictului militar din Donbass și a problemelor internaționale curente.

Un argument pentru exagerarea mesajului diplomatic transmis de SUA regimului putinist l-au reprezentat viyitele asistentului secretarului de stat, Victoria Nuland și a reprezentantului special al SUA pentru Siria, Daniel Rubenstein, interpretate ca o încercare a părții americane de resetare a dialogului cu Moscova și implicit o tentativă de reluarea a discuțiile cu privire la problemele globale spionoase unde interesele sunt reciproce.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, tinde să interpreteze vizitele omologilor americani, Kerry și Nuland, ca o mare victorie a diplomației ruse.

”Aceste negocieri indică faptul că încearcarea de izolare a  Rusiei nu au reușit”, a declarat Serghei Lavrov, în timpul un prânz de afaceri la sediul editorial Rossiiskaia Gazeta, subliniind totodată faptul că există multe provocări internaționale – din Ucraina în Siria și Yemen – care sunt imposibil de rezolvat fără implicarea Rusiei.

De ce a venit John Kerry în Rusia?

kerry bunMihail Troitskiy, un reputat analist de afaceri internaționale și profesor asociat al Institutului de Stat și Relații Internaționale din Moscova, susține că motivele din spatele vizitelor oficialilor americani de rang înalt au drept scop ”decriptarea adevăratelor intenții ale Rusiei din spațiul eurasiatic”.

Pe de altă parte, jurnaliștii portalului Rusia Direct susțin că avertismentele reciproce ruso-americane de la Soci și Moscova ar putea avea efecte negative majore în cazul unei escaladări a conflictului militar din Donbass în relațiile bilateral reciproce.

„O prăpastie largă încă există între viziunile ruși și americani din calea punerii în aplicare a celor mai recente acorduri Minsk”, scriu analiștii ruși.

În schimb, Jeffrey Mankoff, director adjunct al Centrului pentru Studii Internaționale Strategice, este de părere că negocierile dintre diplomații ruși și americani reprezintă  o victorie realistă a politicii externe americane.

Potrivit expertului american, recentul dialog ruso-american reflect un interes comun al ambelor părți care încă nu au ajuns la un compromis.

Mark Galeotti, profesor de afaceri internaționale la Universitatea din New York, susține că vizitele lui John Kerry și respectiv Victoria Nuland, de la Soci și Kremlin nu înseamnă o schimbare majoră în relațiile bilateral ci o detensionare temporare a unor tensiuni acumulate între cele două puteri.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top