Riscul noilor sancțiuni SUA îi obligă pe reprezentanții elitei rusești de afaceri să repatrieze bani din străinătate, inventând modalități neobișnuite de a face din acest lucru o noua afacere, transmite Reuters, citând sursele sale.

După cum a aflat agenția, un număr de oameni de afaceri care au conturi în străinătate propun guvernului rus să emită obligațiuni în valută străină, care le-ar oferi venit mai mare și anonimat comparativ cu depozitele bancare. Cu toate acestea, potrivit Reuters, încă nu există dovezi că guvernul rus ia în serios această idee.

„Există temeri că vor fi impuse sancțiuni împotriva celor care câștigă indirect din companiile care se află sub sancțiuni. Toți stau și așteaptă ce va fi, dar banii sunt adusi în Rusia”, a declarat o sursă pentru Reuters.

Un top manager dintr-o banca de stat din Rusia a declarat că oamenii de afaceri apropiați de Vladimir Putin se tem de sancțiuni și încearcă să-și protejeze ”economiile” prin returnarea lor în țară și depunerea în băncile rusești. Potrivit managerului, ei fac lobby pentru emiterea de catre Ministerul de Finanțe a unor instrumente speciale, urmând exemplul obligațiunilor de împrumut în monedă națională, în care ar dori să investească cu profit banii repatriati.

Cu toate acestea, sursa din cadrul Ministerului de Finanțe al Rusiei a respins această idee, spunând că nu sunt necesare instrumente speciale și ca dacă cineva doreste să investeasca în titluri suverane, acest lucru se poate face prin Depozitarul central din Rusia, cumpărând euroobligațiuni.

Potrivit lui Gabriel Zukman, economist la Universitatea Berkeley din California, în 2014 rușii dețineau active financiare offshore în valoare de aproximativ 200 miliarde de dolari, echivalentul a 10% din PIB-ul Rusiei în același an.

Paradoxal, remarcă Reuters, dar amenințarea cu sancțiunile contribuie la ceva ce autoritățile ruse nu au reușit să facă cu legea privind deoffshorizarea – să repatrieze acasa banii rușilor bogați.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Reuters a aflat despre planurile oligarhilor lui Putin să căștige bani din repatrierea averilor în Rusia

  1. bogdan spune:

    Porkul tot pork ! Se intorc in porcie ! Trebuie sa fii masochist sa te intorci acolo cand ai si miliarde ! Pai mai bine ramai in Lumea Civilizata cu 10 milioane de euro decat sa stai in Porcie cu 1 miliard !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top