Rusia a cerut Interpol pentru a șaptea oară arestarea omului de afaceri britanic William Browder, informează Reuters, care citează o scrisoare adresata de Comisia Interpol avocaților lui Browder, în care se spune că Rusia a cerut arestarea acestuia sub acuzația de falimentul deliberat și evaziunea fiscală. Scrisoarea este datată 21 ianuarie.
O copie a scrisorii a fost postată pe Twitter de către Browder însuși. După cum reiese din document, Comisia Interpol va lua în examinare cererea Rusiei în cadrul unei ședințe care va avea loc în perioada 15-19 aprilie.
Moscova a cerut în mod repetat Interpolului să-l aresteze pe Browder, dar a fost refuzată pana acum de șase ori. Browder insistă că acțiunile Moscovei sunt motivate politic și sunt legate de eforturile sale de a investiga cazul lui Serghei Magnitsky, un avocat care a murit în arestul politiei ruse în noiembrie 2009.
În noiembrie 2018, Procuratura Generală a Rusiei a anunțat că a deschis un alt dosar penal împotriva lui Browder. De data aceasta, anchetatorii îl acuză de organizarea unei grupări criminale transnaționale și de uciderea lui Magnitsky și a celorlalți complici ai săi. Înainte de aceasta, în 2017, tribunalul din Tverskoy l-a condamnat pe Browder la nouă ani de închisoare pentru faliment deliberat, precum și pentru evaziunea fiscală.
La rândul său, Browder a cerut excluderea Rusiei din Interpol, deoarece Moscova folosește organizația în scopuri politice. Pe postul de radio canadian CBC el a cerut guvernului Canadei să initieze aceasta procedura la interpol. „Există o clauză în regulile Interpol care permite excluderea țărilor care folosesc organizația în propriu interes. Nu a fost niciodată aplicată. Cu toate acestea, guvernul canadian are acum posibilitatea de a exclude Rusia din Interpol, la fel cum Comitetul Internațional Olimpic nu ia permis să participe la jocurile de iarnă din Pyeongchang”, a explicat el.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Rusii se inseala daca cred ca acum o sa aiba succes.Acuzatiile aduse sunt evident politice – faliment deliberat si evaziune fiscala.Marea Britanie nu pedepseste astfel de fapte.
Si a 7 a oara godacii vor fi rimisi la troaca sa mai haleasca niste laturi…