flota rusa bunParlamentul European este îngrijorat de prezența militară în creștere a Rusiei în Marea Neagră și avertizează în legătură cu riscul crescut de escaladare a tensiunilor, se arata în rezoluția PE privind situația militară strategică în Marea Neagră după anexarea ruseasca a Crimeei.

Rezolutia a fost pregătita pe baza raportului lui Ioan Paşcu şi votat, joi, la Strasbourg, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (PE).

„(PE) este profund preocupat de cresterea prezentei militare curente, defensivE și ofensive, a Rusiei în Marea Neagră și extinderea și modernizarea planificată  a flotei Mării Negre, care a primit șase noi submarine diesel și șase fregate noi; reamintește că poziționarea de arme ofensive de catre Forțele Aeriene și modernizarea infrastructurii militare din Crimeea va îmbunătăți poziția ofensiva a Rusiei, precum și capacitatea sa de a-şi întinde autoritatea în afara teritoriului national, „- se spune în rezoluție.

Parlamentul European consideră că schimbarea peisajului geostrategic, evoluția situației militare din Marea Neagră și anexarea forțată a Crimeea de catre Rusia, indica „probleme generale și sistemice după „Războiul Rece”.

„(PE) consideră că UE și statele membre ar trebui să aibă răspuns la aceste probleme și ar trebui să își revizuiască politica externă și de securitate, care sa se regaseasca în Strategia europeană de securitate, Strategia de securitate maritimă și Strategia UE pentru Marea Neagră; PE este ingrijorat de cresterea presiunii tot mai mari a Rusiei la granița de est a UE, inclusiv cu România, Polonia și țările baltice, ceea ce reprezinta un pericol serios”, – se menționează în rezoluție.

flota rusa2Deputatii europeni  consideră că survolarile avioanelor de luptă rusesti deasupra navelor NATO și platformelor de recunoaștere din Marea Neagră sunt un „semnal clar a poziției mai agresive a Rusiei în bazinul Mării Negre, precum și avertizează despre riscul crescut de escaladare, solicitând linii de comunicații militare directe, pentru a evita neintelegeri tragice.

Deputatii europeni mai constată cu îngrijorare faptul că anexarea ilegală a Crimeea a provocat schimbări semnificative în peisajul strategic al Mării Negre și în zonele adiacente. „(PE) consideră că acțiunile agresive ale Rusiei indica o întoarcere a acesteia la o abordare ostila, avertizează că ocuparea peninsulei permite Rusiei obtinerea unei foarte importante rampe de lansare spre vest (Balcani, Transnistria și gurile Dunării), precum și spre sud (estul Mării Mediterane), unde deja a creat un grup naval permanent; că anexarea ilegală a Crimeea a dus la crearea unui Kaliningrad de Sud, un alt avanpost care se învecinează direct cu NATO”, – spune documentul.

flota rusaÎn plus, rezoluția subliniază că potențialul Rusiei pentru desfasurarea sistemelor cu dublă utilizare în Crimeea „ridică îndoieli cu privire la bunele intenții ale Rusiei, atunci când vine vorba despre progresele în dezarmarea nucleară, precum și subminează eforturile depuse în această direcție”. În acest sens, Parlamentul European este profund îngrijorat de anunțul președintelui rus Vladimir Putin de a aduce forțele nucleare ale Rusiei în stare de alertă.

„(PE) sprijină ferm nerecunoașterea anexarii Crimeei; își reafirmă angajamentul față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și subliniază necesitatea ca UE și statele sale membre să vorbească cu Rusia cu o singură voce”, – se menționează în rezoluție.

PE a salutat, de asemenea, decizia de a amâna de catre Franta livrarea navelor de război Mistral și se așteaptă ca aceste acorduri vor fi complet eliminate.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top