alegeri bulgariaPrimele rezultate ale alegerilor parlamentare anticipate din Bulgaria indică faptul că în noul parlament vor intra opt partide.

Lider necontestat este partidul de centru-dreapta GERB condus de Boiko Borisov, insa rezultatul său (aproape 33% din voturi) este sub așteptările membrilor de partid.

GERB va avea 88 sau 89 de deputați, iar pentru a realiza o majoritate guvernamentala partidul ar fi avut nevoie de 121 de parlamentari.

Iesirea pe primul loc a partidului GERB ar putea pune in dificulatate realizarea proeictului gazoductului rusesc South Stream.

Boiko Borisov a declarat că va dispune continuarea proiectului in cauza, asupra caruia insistă Rusia, doar daca UE isi va acorda sprijinul pentru South Stream. Socialiștii, care se află încă la putere, considerau construcția South Stream o prioritate indiferent de ce spune UE in problema gazoductului.

Totusi, este posibil ca GERB sa aiba dificultati in formarea noului guvern. Pe locurile doi si trei in parlament au iesit socialiștii și Partidul etnicilor turci – ambele partide politice obtinand cate 15% din voturile alegătorilor.

Cu toate acestea, Rusia spune ca proiectul gazoductului South Stream nu va fi oprit. 

south streamSâmbătă, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a declarat ca ” proiectul South Stream nu este oprit, acordurile interguvernamentale sunt încă în vigoare, nimeni nu le-a anulat. Există unele probleme care vizează faptul că grupul de lucru înfiinţat de Comisia Europeană pentru stabilirea mecanismului de exploatare al conductei şi-a oprit lucrările. Sperăm că noua formulă a Comisiei Europene va desemna un nou preşedinte şi vom putea să continuăm lucrările”,  potrivit Reuters.

În luna iulie a acestui an, Comisia Europeană a cerut Guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, în aşteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislaţia europeană. Executivul european susţine că South Stream nu respectă decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze şi accesul la conductele care transportă gazele naturale, iar după anexarea Crimeei de către Rusia a pus procesul de aprobare în aşteptare.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două – spre nord, prin Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovenia, Austria, şi spre sud, către Grecia şi sudul Italiei. Secţiunea submarină dintre Rusia şi Bulgaria va avea 900 de kilometri lungime.

Construcţia gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acţionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20%, Wintershall Holding (Germania) şi EDF (Franţa) cu câte 15%. Gazprom a înfiinţat deja companii mixte cu societăţi din Austria, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Ungaria şi Serbia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top