expozitie-rusia„Rusia – Istoria mea. 1945-2016 „- aceasta este ultima serie a ciclului de expoziții istorice, care timp de doi ani au fost organizate de Departamentul Cultură al Bisericii Ortodoxe Ruse, scrie Rheinische Post.

Proiectul acoperă o perioadă de 1200 de ani – de la fondarea Rusiei Kievene în secolul al 9-lea, pana la actualul președinte Vladimir Putin.

Fiecare tur cu ghid este precedat de cuvintele rostite de strategul militar prusac Carl von Clausewitz, care spunea că: ”Rusia poate fi învinsă numai de propria sa slăbiciune sau de acțiunea unor conflicte interne.”

Această sintagmă a fost un laitmotiv al întregii expoziției, în care toate puterile străine sunt dușmani naturali ai Rusiei.

Tot dusmanii straini organizează și tulburarile în interiorul țării. „Acest lucru este alimentat de o teamă acută a Moscovei în fața maselor de protestatari din Ucraina. În conformitate cu această logică, orice cerere democratică devine un atentat la stabilitatea interna. În Rusia, mulți cred că țara lor este sub amenințare constantă din strainatate.

La expoziție sunt aduse acuzatii și împotriva Statelor Unite ale Americii, care au ieșit din coaliția anti-Hitler și au dezlănțuit războiul rece. Problema ar fi esența Occidentului, preocupat doar de câștig personal, dispus, din aceasta cauza, inclusiv la trădare.

Potrivit organizatorilor, Planul Marshall de reconstruire a Europei postbelice a servit doar ca mijloc „de presiune anti-sovietica”. Europa de Est putea răspunde la asta numai „aderand voluntar la Consiliul de Ajutor Economic Reciproc” (CAER).expozitie-rusia2

Din când în când este repetat acelasi mesaj: ”josnicului Occident i se opune onesta Rusie”. Ea trebuie să treacă prin multe chinuri pentru a-și menține integritatea.

Spiritul expoziției întărește convingerea că „victoria va fi a noastră”.

La sfârșitul turului, puteți vedea un banner cu Putin și citatul sau: „Nu ne putem permite să ni se insufle din afara un sentiment de vinovăție”. Motiv pentru care, probabil, capitolele întunecate ale istoriei rămân în umbră.

În același timp, organizatorii nu sunt zgârciti cu laudele, notează ziarul. Cifrele industriei producătoare, de apărare și agricultură dovedesc viabilitatea sistemului socialist. În același timp, ei recunosc stagnarea reformelor, dar sustin ca prăbușirea Uniunii Sovietice a fost urmare a unui complot al americanilor, care au manipulat prețurile petrolului.

Expoziția a vărsat lumină și asupra epocii lui Stalin. Generalisimul, acuzat de cultul personalității, este dat ca exemplu de …„protector al naturii„. Ghidul expoziției arata spre un ecran. El gliseaza cu mana imagina de pe monitor și peisajul arid se transforma în unul verde. „Pentru toate acestea ar trebui să-i fim recunoscători lui Stalin”, – a spus el cu degetul aratator ridicat.

expozitie-rusia3În ceea ce priveste revolta ungară din 1956 și „Primăvara de la Praga”, în 1968, acestea sunt retroactiv declarate drept ”revoluții colorate” inspirate de servicile secrete din SUA.

„Pentru epoca Putin, această expoziție este la fel ca un „Scurt curs de istorie a PCUS” din anii lui Stalin: un manual introductiv într-o istorie fictivă. Rusia nu este niciodata vinovata si nu raspunde pentru nimic. Ea este intotdeauna victima”, – conchide articolul din Rheinische Post.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (9 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Rheinische Post: În „istoria sa fictivă” Rusia a fost întotdeauna o victimă a străinilor

 1. bogdan spune:

  Delirium Tremens Colectiv…

 2. unul spune:

  Biserica rusa impreuna cu Putin si sleata de apropiati niste jeguri .

 3. Leo spune:

  Caz clar de studiu la fac. de psihiatrie…

 4. Catun spune:

  Dupa cum toata lumea stie, in loc de istorie adevarata rusii invata despre Fat-Frumos si Ileana Consanzeana. Problema este ca ei justifica genocidele pe care le-au facut in ultimul secol si niciun rus nu se opune. Asta inseamna ca ei le vor repeta. Ce se intampla in Siria e catalogat deja ca genocid de catre multe tari normale.

 5. MOCANU DAN spune:

  RUSIA ACTUALA ADICA CEA MOSKOVITA NU ARE ISTORIE,EXZISTENTA ,FOLCLOR,LIMBA,CREDINTE FARA UKRAINA PINA IN JURUL ANULUI 1500…PROBLEMA EXZISTENTEI CNEZATULUI MOSCOVIT PINA LA 1500 NU SE BAZEAZA PE NIMIC,IAR PLECAREA UKRAINIENILOR PE CALEA STRAVECHE DE POPOR EUROPEAN II CAM LASA PE RUSNACI CU CHILOTII IN VINE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top