Zilele trecute, locuitorii din Washington au observat în unele stații de autobuz reclame ușor de reținut: „CIA spune că suntem o mașină de propagandă, afla ce credem noi despre CIA“ sau „Esti blocat în trafic, ai pierdut alegerile? Dă vina pe noi!“ Semnat: „RT”.

Aceste glume batjocoritoare au fost alese de televiziune rusa ca răspuns la acuzatiile publice în Statele Unite din partea comunității de informații, unor parlamentari americani, experți în politică externă și comentatori, scrie intr-un vast material site-ul Radio Liberty (RL).

Până la începutul acestui an, RT își ocupa cu modestie nișa sa în spațiul informațional american, deservind, aparent, un public foarte restrans și provocând explozii scurte de atenție pentru o plecare cu scandal a vreunui reporter sau pentru incrancenarea cu care apara pozitia Kremlinului, indiferent cat de absurda nu ar fi aceasta sau în ciuda faptelor evidente (ca de exemplu, în cazul distrugerii avionului malaezian deasupra teritoriului separatist din estul Ucrainei).

Dar, în ianuarie, cu două săptămâni înainte de sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, comunitatea de informații din SUA a lansat un raport, mare parte din care era dedicat rolului postului de televiziune RT în subminarea „ordinii liberal-democrate din SUA“.

Nouă luni mai târziu, în septembrie, a avut loc un eveniment pe care conducerea „RT” l-a catalogat drept un atac al autorităților americane asupra libertații mass-media. Potrivit RT, Departamentul de Justiție al SUA a cerut ca postul de televiziune să se înregistreze ca „agent al unui stat străin”. Legea cu privire la înregistrarea agenților străini a fost adoptata de Congresul SUA în 1938 pentru a identifica propagandiștii care lucrau în SUA în favoarea Germaniei, pe banii Germaniei.

Este curios că unele detalii importante legate de activitatea RT America sunt înconjurate de taina. Se știe că postul a fost deschis în 2005 cu scopul îmbunătățirii imaginii Rusiei în Statele Unite. După 3 ani, managementul postului tv își da seama că  știrile despre Rusia nu intereseaza pe nimeni pe piața mass-media din SUA, și a decis să reorienteze canalul, marsând pe subiecte și povesti americane care sunt ascunse, ignorate sau prost reprezentate în mass-media din SUA. Canalul a eliminat Russia din numele sau si a ramas cu abrevierea RT si un nou motto – „Question more“, care poate fi tradus prin „pune mai multe întrebări,“ sau „pune la îndoială“.

La un moment dat, canalul a pierdut și cetățenia rusă. Două companii – RTTV America și RTTV Studios – au fost înființate la Washington, devenind angajatori oficiali ai celor care lucreaza la RT. Acest lucru s-a facut cel mai probabil pentru a transforma RT într-o corporație americană. Proprietarul companiilor a fost producătorul Alexei Iazlovski. Corporatia asigura radiodifuziunea RT în SUA, iar factura era trimisa spre plată la Moscova.

Câțiva ani mai târziu s-a dovedit ca Iazlovski a transferat banii primiti din Rusia către firme offshore. El a pledat vinovat in fata IRS si a obtinut o condamnare cu suspendare, iar „RT“ a creat o nouă companie in SUA, la sefia careia a fost numit Mihail Solodovnikov, șeful News Service RT.

Trecerea la noul format a însemnat apariția unor emisiuni care cu greu puteau sa fie difuzate pe alte canale. La RT au inceput sa apara teoreticienii conspirațiilor cu versiunile lor alternative despre atacurile din 11 septembrie, sau despre istoria lichidarii sefului „Al-Qaida“ Osama bin Laden etc. Pe post apareau si reprezentantii unor partide și mișcărilor marginale.

RT s-a angajat imediat să acopere protestele „Occupy Wall Street”, serie de reportaje care a fost apoi nominlizata pentru un premiu Emmy.

Dar asa cum au declarat fostii corespondenți și prezentatori RT, treptat, principalul obiectiv al canalului a devenit critica SUA, prezentarea Americii drept o țară aflata într-o stare de profunda criza.

RT găsea intotdeauna americanii gata să dea vina pe Statele Unite pentru toate relele din lume. De exemplu Alex Jones, cunoscut om de radio din Texas, una dintre portavocile teoriilor conspirației despre atacurile din 11 septembrie. RT i-a dat cuvântul imediat după invazia rusă din Georgia în 2008. El a declarat că Rusia a fost obligată să facă acest lucru din cauza masinărilor NATO și ale Israelului.

Iar afirmația RT ca pasagerii „Boeing-ului“ doborât în ​​estul Ucrainei nu au fost victime ale separatiștilor, ci ale Ucrainei sau chiar ale SUA…! Este paradoxal, dar ceea ce  Kremlinul face acum in mod deschis cu ajutorul RT, facea si KGB în era sovietică, dar sub un văl de secret.

RT este angajat în propagandă evidentă si acesta este motivul pentru care autoritatile SUA ii cer sa se inregistreze conform „Legii agenților străini“. Această lege nu se aplică mass-media străine independente, ci numai acelora controlate de state straine. Dar problema RT este că, deși canalul funcționează ca o corporație americană, structura sa de conducere este necunoscută, nu se stiu membrii Consiliului său, cine determină politica editorială etc. Pe de alata parte, RT America deseori il citeaza pe seful „Russia Today“ Dmitri Kiselev (acelasi care a anunțat la o întâlnire cu jurnalistii că obiectivitatea mass-media este un mit și ca jurnaliștii ar trebui să fie in serviciul propriei patrii).

In prezent, mass-media de stat din China, Japonia și Coreea de Sud au statut de agent al unei tari straine, de aceea, protestul zgomotos al Moscovei față de cererea de a înregistra RT în categoria agenților străini este un pic ciudata. Pana la urma, si reprezentanții mass-media sovietice au lucrat în baza acestui statut. Și chiar predecesorul RT, RIA Novosti, a fost înregistrat în Statele Unite ca agent străin.

Alina Poliakova, expert Atlantic Council de la Washington explica:

„RT nu este un organ independent în înțelegerea occidentală a presei libere. Vladimir Putin însuși a spus că această organizație este finanțată de guvern și nu poate decât să reflecte poziția oficială a Rusiei. Obiectiv vorbind, a fost creata pentru a reprezenta interesele Moscovei, este daca vreti in fisa postului angajatilor RT. De aceea, în mod automat, asta face din RT un subiect al „Legii cu privire la agenții străini”. În același timp, mulți nu înțeleg ce este în realitate un „agent al unui stat străin”. Criticii spun că o astfel de măsură subminează dreptul la libertatea de exprimare sau la principiul independenței presei; de fapt, legea nu prevede interzicerea funcționării unui „aget strain” pe piata mass-media din America. Înregistrarea ca agent sau reprezentant al statului rus nu va lipsi RT de posibilitatea de a realiza emisiuni de televiziune în Statele Unite, de a avea birouri locale sau corespondenți. Da, exista un dezavantaj: de exemplu, trebuie să prezinte Ministerului Justiției copii ale materiale informaționale, anumite date  financiare, dar pentru telespectatorii RT va fi doar o singura modificare vizibilă: va aparea o notificare cu privire la faptul ca materialele vizionate sunt realizate de un agent al unui stat străin. În opinia noastră, spectatorii ar trebui să știe că li se oferă un punct de vedere al unui guvern străin, iar acest lucru este minim pe care Departamentul de Justiție al Statelor Unite îl cere de la RT”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to RL: Nori negri se adună deasupra RT America

  1. Pruteanu spune:

    Redactia „Paginii de rusia” nu-si arunca niciodata ochii pe limbajul trolilor sovietici de aici ?
    Nu aveti nicio cenzura legata de aceasta chestiune ?
    Toti isi pot deversa laturile, indiferent de modul de exprimare ?

  2. bogdan spune:

    Pt Taranu Ivan ! Urmarea va fi ca voi natia spurcata de godaci va trebui sa stati drakului la voi in cocina inapoiatilor ! Si daca veti mai scoate capul spre Lumea Civilizata vom sta cu Parul pe voi spurcaciunilor ! Trebuiesc taiate TOATE legaturile dintre Statul Terorist Ospiciul Lumea rusa si Lumea Civilizata ! Fiecare sa-si vada de treaba lui ! Voi porcilor cu porcia voastra ! Iar noi din Lumea Civilizata cu noi insine ! Caci Lumea Civilizata poate achizitiona materii prime din o mie de locuri nu doar de la godaci ! Iar curve putem primi si din alte parti nu doar de la voi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top