romani bucovinaConsiliul românilor din Bucovina îi cere presedintelui Ucrainei Petro Poroșenko sa ofere zonei de locuire compactă a românilor din regiunea Cernăuți statutul de autonomie teritorială, anunta Tsenzor.NET, care citeaza pe coordonatorul Consiliului, Dorina Chirtoacă. Potrivit ei, drepturile românilor și a altor minorități etnice din Ucraina sunt grav încălcate, iar autonomia îi va ajuta sa realizeze mecanismele de apărare.

Cererea românilor a fost dictata de o recenta „decizie a președintelui Ucrainei de a asigura autonomia teritoriala a tătarilor din Crimeea, fapt care a creat un precedent juridic și politic pentru toate comunitățile naționale din Ucraina care pot solicita un statut similar. Cu toate acestea, noi, românii din Bucovina, avem circumstanțe speciale pentru a fi ascultati prioritar. Până în 1944, teritoriul nostru a fost  românesc. Strămoşii noștri, care de sute de ani trăiesc în Bucovina de Nord, au creat cultura si bogăția națională a acestei regiuni. Cu toate acestea, astăzi sunt lipsiți de drepturi și libertăți fundamentale”.

Consiliul românilor din Bucovina constată că activiștii naționali sunt persecutați și împiedicati să desfășoare activități și forumuri. „În opinia noastră, meritam dreptul la autonomie nu mai putin ca tatarii din Crimeea, pentru ca în cele din urmă cultura, limba, educația și talentele națiunii române să-și găsească locul de drept”, -se arata in scrisoarea adresata lui Poroșenko.

Consiliul românilor din Bucovina a decis să trimită mesajul său și către UE, APCE și alte organisme internaționale pentru a atrage atenția asupra problemei protejării drepturilor minorităților naționale din Ucraina.

Anterior, Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a inițiat un grup de lucru în cadrul Comisiei Constituționale pentru elaborarea amendamentelor la Constituție privind dreptul la autodeterminare a tătarilor din Crimeea.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Românii din nordul Bucovinei i-au cerut lui Poroșeno autonomie teritorială

 1. ANTIPUTIN spune:

  Fratii nostri bucovineni au dreptul la autonomie ca si tatarii din Crimeea.
  Drepturile si libertatile lor fundamentale trebuie respectate de noul stat ucrainian care invata si cunoaste pretul libertatii in razboiul provocat de rusi.
  Totul se poate realiza in spiritul pacii, al dreptatii si al intelegerii, mai ales ca cele doua popoare sunt ortodoxe.
  Presedintele si guvernul român trebuie sa se implice activ in ajutorarea fratilor bucovineni si basarabeni.
  Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana ca si a Moldovei ar facilita solutionarea gravelor probleme cu care se confrunta fratii nostri din Bucovina si Basarabia.

  • Catun spune:

   De la Ucraina se asteapta sa faca progrese in acordarea progresiva a drepturilor celor care din cauza cursului istoriei dat de Moscova au ajuns minoritari pe pamanturilor lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top