roskosmosRusia continuă să pună presiune asupra Franței, care a fost implicată în bătăliajuridică cu Moscova în dosarul Yukos. Potrivit ziarului francez Les Echos, agenția spațială rusă Roskosmos a amenințat că va opri furnizarea de rachete Soyuz către operatorul francez Arianespace, cât timp nu vor fi returnate activele franceze ale agenției ruse, sechestrate la inițiativa foștilor acționari ai companiei petroliere Yukos, scrie RBC.

Ziarul amintește că este vorba despre aproximativ 300 de milioane de euro. Între timp, Agenția Roskosmos a declarat că daca „nu există bani – nu există nici produs”.

„În prezent, nu primim banii datorati de Arianespace pentru munca noastră. Nu sunt bani – nu exista nici produse. Nu putem lucra gratis” – citează publicația declarația Agenției spațiale ruse.

În luna iulie 2014, Curtea de Arbitraj de la Haga a decis în unanimitate în favoarea Menatep Limited (GML), care reprezintă interesele Yukos, că dizolvarea societății în 2003 a fost ilegala și a dispus ca Rusia să plătească foștilor proprietari 50 miliarde $.

Rusia a refuzat să se conformeze acestei decizii și a depus la Tribunalul Districtual din Haga trei cereri de anulare a deciziilor pronunțate de tribunalul arbitral. Cu toate acestea, în decembrie, o instanță de jurisdicție generală din Paris a aprobat impunerea de sechestru in baza deciziei Curtii de Arbitraj de la Haga.

În primăvara și vara anului 2015, foștii acționari Yukos, fără să aștepte decizia privind recursul Federației Ruse, a început executarea hotărârii instanței de la Haga. În diferite țări au fost sechestrate active rusești ca garanție pentru revendicările Menatep.

În Franța au fost arestate conturi bancare, plăți ale unor companii franceze catre entitati de stat din Rusiei și active imobiliare ale Rusiei.

În decembrie 2015, foștii acționari Yukos au reușit să puna sechestru și pe plățile Arianespace, dar si a operatorului prin satelit Eutelsat și Air France catre entitati din Rusia.

Printre companiile de stat ruse ale caror active au fost sechestrate în Franța se numără Rosoboronexport (contractul pentru livrarea Mistral), precum și fondurile „fiicei” franceze a bancii VTB, dar si ale „Russia Today” și a companiei „Goszagransobstvennost”.

La începutul lunii aprilie 2016, diverse surse au raportat că Rusia are active arestate în valoare de 700 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt datorate Roskosmos. De două ori – în ianuarie și aprilie 2016 – instanța franceză a decis să suspende sechestrul, având în vedere că Roskosmos nu este conectat în mod juridic cu statul rus, ceea ce înseamnă că activele sale nu aparțineau formal statului rus. Cu toate acestea, fondurile nu au fost dezghețate.

Pe 20 aprilie a devenit cunoscut faptul că Rusia a obtinut anularea deciziei Curtii de la Haga privind plata a $ 50 miliarde catre fostii actionari Yukos. În ciuda acestui fapt, sistemul judiciar francez consideră că decizia inițială de arbitraj prevalează și refuza sa ridice sechestrele de pe active. Între timp, și foștii acționari Yukos au facut apel la suspendarea deciziei Curtii de Arbitraj de la Haga.

Arianespace lanseaza pe orbita sateliti din Kourou, în Guyana Franceză, folosind rachete de clasa „Soyuz”. În urmă cu doi ani, Agenția Spațială Roskosmos a semnat un contract cu Arianespace pentru furnizarea a șapte rachete „Soyuz-ST”, în valoare totală de 400 de milioane $.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Roskosmos amenință Franța că va sista livrarea de rachete Soyuz

 1. bogdan spune:

  Asta e ! Legea e lege pt toti !

  • nada spune:

   Pai daca este lege pentru toti atunci ar trebui arestati Clinton Bush si Obama pentru Crime impotriva umanitatii pentru ca au agresat state independente cu intentia criminala de a le jefui reservele de hidrocarburi fosile!
   Amintim ca Milosevici a fost arestat inchis si judecat si declarat NEVINOVAT, acum este randul celor 3 bestii criminale care au ucis peste 3 milioane de oameni care au atacat IrakulSiria si Libia +Iugoslavia pe baza unor minciuni gogonate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top