Grupul petrolier rus Rosneft, companie la care statul rus deţine aproximativ 70% din acţiuni, a cerut guvernului de la Moscova o asistenţă financiară în valoare de peste 2.000 de miliarde de ruble (49 de miliarde de dolari) pentru a face faţă sancţiunile impuse de guvernele occidentale pentru companiile din sectorul de petrol şi gaze naturale din Rusia, a declarat miercuri ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, transmite RIA Novosti.
La începutul lunii august SUA şi UE au interzis furnizarea de echipamente pentru explorare şi producţia de petrol în Federaţia Rusa. În luna septembrie sancţiunile au fost înăsprite fiind interzisă şi finanţarea pentru companiile ruseşti din sectorul energetic. Sunt vizate în special companiile ruseşti Gazprom, Gazprom Neft, Rosneft, Lokoil şi Surgutneftegas.
„Rosneft a cerut guvernului asistenţă financiară în contextul sancţiunile impuse pentru sectorul energetic din Rusia. Suma cerută depăşeşte două mii de miliarde de ruble”, a declarat Siluanov.
Responsabilă pentru peste 40% din producţia de ţiţei a Rusiei, Rosneft a anunţat deja că ar putea avea dificultăţi în a asigura serviciul datoriei sale de 55 de miliarde de dolari şi a importa echipamentele de care are nevoie pentru dezvoltarea de noi zăcăminte şi modernizarea rafinăriilor sale. La finele celui de al doilea trimestru, Rosneft avea datorii nete în valoare de 1.500 de miliarde de ruble şi trebuie să ramburseze datorii de 440 miliarde de ruble până la finele acestui an şi alte 626 miliarde de ruble anul viitor.
Până în prezent, Guvernul rus a primit cereri oficiale de asistenţă financiară de la Rosneft şi Novatek. În plus, vice-presedinte LUKoil, Leonid Fedun a declarat că LUKoil nu exclude formularea unei cereri pentru obţinerea de fonduri de la fondul naţional.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Pai, nu au cerut prea mult. Putin peste 10% din Rezerva Bancii Centrale a Rusiei, care abia mai reuseste sa tina in frau cursul rublei… Ha, sanctiunile incep, deja, sa-si faca efectul! La mai mare…