SechinCea mai mare companie petrolieră rusă, Rosneft, a început să întâmpine mari dificultăţi urmare a sanctiunilor occidentale. Astfel, Igor Sechin, directorul general al grupului petrolier, a cerut guvernului de la Kremlin un sprijin financiar de până la 41,6 miliarde de dolari sau 31 de miliarde de euro pentru a ajuta gigantul rus să facă faţă sancţiunilor economice occidentale, potrivit Vedomosti, preluat de Reuters.

Citând surse guvernamentale, Vedomosti precizează că, dacă acest ajutor public va fi acordat, ar putea să ia forma achiziţionării unor obligaţiuni Rosneft de către fondul suveran al Rusiei. Publicaţia adaugă că premierul Dmitri Medvedev a cerut subordonaţilor săi să analizeze această idee.

Potrivit celor mai recente date financiare, Rosneft, companie la care statul rus controlează aproximativ 70% din acţiuni, avea la finele celui de al doilea trimestru datorii nete în valoare de 31 miliarde de euro şi trebuie să ramburseze datorii de 9,09 miliarde de euro până la finele acestui an şi alte 12,9 miliarde de euro anul viitor.

În cadrul sancţiunilor impuse de occidentali pentru rolul Moscovei în criza ucraineană, SUA au interzis acordarea de credite şi împrumuturi cu o maturitate mai mare de 90 de zile către Rosneft, iar băncile şi investitorii europeni s-au alăturat acestor sancţiuni. Pe lângă Rosneft, sancţiunile occidentale afectează şi alte companii ruseşti printre care băncile Gazprombank, VEB şi Russian Agricultural care au cerut guvernului să le sprijine cu fonduri publice.

rosneftVedomosti subliniază că, în prezent, fondul suveran al Rusiei nu dispune de fonduri suficiente pentru a acorda singur ajutoarele cerute de Rosneft, în condiţiile în care o mare parte din fondurile sale de 3.100 miliarde de ruble (86 de miliarde de dolari) au fost alocate pentru alte proiecte.

Rosneft este responsabil pentru peste 40% din producţia de ţiţei a Rusiei, cel mai mare producător mondial de aur negru. În ultimii ani producţia de ţiţei a Rusiei a crescut puternic ca urmare a repunerii în funcţiune a unor zăcăminte datând din perioada sovietică însă analiştii se aşteaptă la un declin al producţiei la aceste zăcăminte în lipsa unor investiţii masive.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top