Rudele cameruneze ale lui Pușkin

10:55 am, 14 septembrie 2016 • de Niciun comentariu

puskin„In 1996, cercetatorii au descoperit ca unul dintre strămoșii poetului Alexandr  Pușkin s-a născut în Logone-Birni (Camerun). Acest sat, afectat de inundații, tensiuni etnice și Boko Haram, a vrut să profite de această pirueta a istoriei”, – scrie Le Monde.

În 1996, cercetatorul din Benin, Dieudonné Gnammanku, care a studiat la Universitatea Prietenia Popoarelor din Moscova, a publicat o biografie a lui Abraham Hannibal, în care se afirmă că străbunicul lui Pușkin nu s-a născut în Abisinia, așa cum se crede în Rusia, ci intr-un sat camerunez afectat de activitatea gruparii teroriste Boko Haram.

În cartea sa, Gnammanku a constatat că Hannibal – prinț [al poporului camerunez] kotoko, care s-a născut în 1696, a fost răpit la vârsta de 7 ani, în timp ce își făcea baie într-un râu, de catre comercianții de sclavi din sudul Libiei arabe, care l-au dus pe coasta Tripoli unde l-au vândut otomanilor, – spune articolul. – Micul prizonier, care a impresionat prin maniere nobile, a fost ținut la curtea sultanului otoman, care apoi l-a făcut cadou țarului rus (…) Petru cel Mare l-a adoptat și trimis sa studieze știința militară în Franța.
„Descoperirea cercetatorului din Benin a declanșat o furtună printre susținătorii originii etiopiene [a lui Hannibal], adesea cauzata de rasism, – susține publicația. – Abisinia (…) a fost un imperiu la fel ca și Rusia țarista și niciodată nu a fost colonizata. Cu toate acestea, varianta cameruneza a fost sustinuta de lingvistul francez Henri Tournier, cercetator la Centrul Național de Cercetare Știinţifică (Franța). El a privit această teorie cu scepticism mult timp, dar acum este convins ca inscripţia cu litere latine ”FVMMO”, găsita pe stema lui Hannibal, înseamnă un îndemn la lupta în limba kotoko”.

Camerunul nu a reusit insa sa speculeze descoperirea. Și nu din cauza lipsei de eforturi. Autoritatile locale au vrut la un moment dat sa faca un film despre Logone-Birni. Sultanul a dat o recepție locală magnifică pentru delegația rusă. În anul 2000, o delegație de jurnaliști și funcționari au vizitat Moscova. Era așteptata vizita ambasadorului rus la N’Djamena. Rușii l-au trimis doar pe atașatul cultural. Nimic nu s-a întamplat dupa asta.

„Micul muzeu al lui Hannibal din centrul satului a fost închis între timp…Tinerii nu sunt interesați de istorie, – se plânge sultanul – Ei ascultă doar de asceții musulmani, care le spun ce este haramul și cine nu va merge în rai”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top