HigginsFondatorul Bellingcat, Eliot Higgins sustine ca avocatul Jerry Skinner, a preluat cazul MH17 cu care va merge la CEDO. Plangerea va fi facuta împotriva Rusiei și a lui Putin personal, din cauza a ceea ce s-a întâmplat cu zborul MH-17 și a interventiei militare ruse în Ucraina.

Într-un interviu exclusiv pentru UNIAN fondatorul Bellingcat dezvaluie cateva detalii suplimentare.

Raportul, care conține numele și fotografiile militarilor rusi implicati în doborarea MH17, a fost oferit parchetului din Olanda acum două săptămâni. La începutul anului trecut, membrii Bellingcat au reusit să stabilească faptul că în prăbușirea MH17 a fost implicat Brigada 53 de aparare anti-aeriana din Kursk. Aţi terminat ancheta cu privire la tragedia zborului MH-17?

Ne-a luat un an sa-i studiem pe membrii Brigazii 53 (din Kursk, Rusia), sa verificam toata media sociala care a fost asociata cu acest caz. Greu de spus ce mai poate fi studiat… Am epuizat acest subiect. Este posibil să apara alte informații, si le vom lua în considerare.

Aveţi de gând să publicaţi raportul oferit procurorilor olandezi?

Ne-am propus să publicam o versiune a raportului pe 25 ianuarie. Va contine cea mai mare parte din informații, dar fără numele persoanelor suspectate. Acesta este un raport cu 123 de pagini si o mulțime de informații relevante.

Avem, de asemenea, oameni care lucrează pentru publicații in limbă rusă. Cautam acum finantare pentru versiunea rusa a site-ului, deoarece există un interes considerabil din partea organizațiilor și persoanelor fizice din Rusia. Vorbim despre o finantare de 50-60 mii de lire sterline pe care sa le platim pentru traducerea materialelor. Avem voluntari, dar e mai bine să ai un angajat pe bază permanentă.

Cât continut foto si video aţi examinat?

Am studiat sute, daca nu mii de fotografii și profile relevante. Am găsit numele militarilor din brigada 53, a prietenilor lor, famililor.

Și de unde știţi că nu este un fals, sunt  informații într-adevăr de încredere? Credeți că o echipă internațională de anchetă ar putea avea încredere în aceste informații?

Mulți oameni cred că imaginile de pe internet sunt doar imagine, și nu cred că aceste fotografii pot fi asociate cu informațiile… Ceea ce facem noi este sa construi o rețea de informații în jurul imaginilor specifice. Este o parte importantă a procesului.

Aveți o lista cu douăzeci de nume. Este posibil să se identifice printre ei cel care într-adevăr a apăsat butonul sau a dat comanda?

Am afirmat că există douăzeci de persoane (responsabili de catastrofa MH-17 ). Dar cei douăzeci intră în structura de comandă – comandanti de brigadă, de batalion. Dar mai sunt oameni care au facut parte din convoiul care a plecta in Ucraina. Am urmărit deplasarea convoiiului din Brigada 53 pe 24-25 iunie. Este un număr mare de soldați, vehicule, unități de transport. Acești oameni au călătorit împreună până  în Ucraina. Vorbim despre o sută de persoane. Toti ei sunt parte dintr-o singură unitate militara. Ei au fost martori si autori.

Si chiar dacă cineva din cei 20 nu a facut parte din lista responsabililor, ei sunt martori a ceea ce s-a întâmplat, ei au comunicta unul cu altul și, prin urmare este posibil să se determine cine din ei a traversat frontiera și cine nu.

Credeți că Rusia va permite ca vinovatii să fie aduși în fața justiției?

Mă îndoiesc că vor fi interogați, dar chiar daca vor fi – ei vor fi clar instruiți ce sa spuna și ce nu. Este greu de imaginat un scenariu în care ei vor depune mărturie în instanță.

Acum avocatul Jerry Skinner, cel care a reprezentat victimele catastrofei de la Lockerbie, în care Libanul si-a revendicat responsabilitatea (zborul companiei aeriene Pan Am s-a prăbușit pe 21 decembrie 1988 din cauza unei bombe aflate la bord, care a ucis 243 de pasageri și 16 membri ai echipajului) merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu dosarul împotriva Rusiei și a lui Putin personal cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu MH-17 și împotriva interventiei ruse în Ucraina. Trebuie sa vorbim deschis despre responsabilitatea Rusiei in cazul prabusirii MH17  si despre minciunile constante debitate de Moscova despre MH-17.

Există dovezi ale implicarii militarilor de rang înalt în ceea ce s-a întâmplat?

Putem presupune doar că soldații care au trecut frontiera și au doborât MH-17 au facut-o pentru ca au primit ordine. Și acest ordin trebuie să treacă printr-o ierarhie de comanda. De unde a venit ordinul? Cu siguranta de de foarte sus. Exista oameni de diferite grade militare care știau ce se întâmplă …

Vorbind despre crima, ce credeti ca s-a întâmplat?

Cred ca ţinteau o aeronava ucraineană militara de transport, și şi-au dat seama că, de fapt, a fost MH-17. Avionul a fost doborât din greșeală. Înainte de aceasta a fost doborât un alt avion de transport al Ucrainei și ei incercau sa repete fapt „eroica”.

Ce parere au procurorii din Olanda despre raportul dvs.?

Comunicam permanent cu anchetatorii olandezi, au venit de două ori în Marea Britanie sa vorbeasca cu mine, arată interes pentru munca noastra. Dar ei nu vorbesc foarte mult, ei spun doar „mulțumesc”, fara se ne anunte detalii din ancheta.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Rudele victimelor contra lui Putin. Avocatul cazului Lockerbie, va merge la CEDO cu dosarul MH17

  1. yehudy spune:

    draga ivan, vine o vreme vine o vama…. chiar si pentru putin si rusia….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top