Rusia a blocat miercuri un proiect de rezoluţie britanic asupra Libiei ce urma să fie supus, începând de joi, unui vot în Consiliul de Securitate al ONU, potrivit unor surse diplomatice, informează AFP.

O procedură de acceptare tacită a fost stabilită pentru acest text ce expira miercuri la orele 19:00 şi la finalul căreia s-ar fi putut da undă verde pentru un vot în următoarele 24 de ore. Cu puţin timp înainte de orele 19:00, Rusia a blocat această procedură, cerând o serie de amendamente la proiect.

Potrivit acestora, consultate de AFP, Rusia cere inclusiv o modificare a menţiunii privind „preocuparea (Consiliului) în faţa implicării crescânde de mercenari în Libia” pentru a înlocui acest apelativ prin „combatanţi terorişti străini”.

În afară de Rusia, şi Africa de Sud a cerut mai multe modificări la textul britanic, potrivit unui diplomat.

În situaţia dată, fie noi negocieri ar putea fi demarate între cei 15 membri ai Consiliului, fie Regatul Unit ar putea forţa un vot asupra acestui text, cu riscul de a atrage un veto din partea Moscovei.

După lansarea la 4 aprilie a unei ofensive a mareşalului Khalifa Haftar, care deţine puterea în estul Libiei, pentru cucerirea Tripoli, unde îşi are sediul adversarul său Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU, Consiliul de Securitate nu a reuşit niciodată să se pună de acord asupra unei rezoluţii.

Au fost lansate mai multe apeluri la încheierea unui armistiţiu, însă nicio măsură constrângătoare nu a fost adoptată de ONU, care deplânge cu regularitate faptul că embargoul impus în 2011 este încălcat de numeroase ţări – au fost citate Emiratele Arabe Unite, Turcia şi Iordania – sau prin trimiterea de mercenari.

Într-un raport de la sfârşitul lui 2019, experţi ai ONU au denunţat prezenţa în Libia a unor grupări armate provenind din Sudan sau din Ciad. De mai multe luni Rusia este de asemenea acuzată că susţine aducerea în Libia a mai multor mii de mercenari din gruparea rusă Wagner, în sprijinul mareşalului Haftar, acuzaţie respinsă de Moscova.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Rusia a blocat la ONU un proiect de rezoluţie asupra Libiei

  1. bogdan i spune:

    Ha ha ha ! Pai ei stiu ca sunt teroristi ! Ii declasezi pe cei din Wagner daca ii numesti doar mercenari ! Cum se poate sa nu fie ei recunoscuti la adevarata lor valoare ? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top