Curtea de Arbitraj de la Haga a obligat Rusia să plătească 5,39 milioane de euro despăgubiri pentru reținerea în 2013 a navei „Arctic Sunrise“ (sub pavilion olandez) cu activiști Greenpeace la bord. Decizia a fost pronunțată la 10 iulie, dar serviciul de presă al instanței a facut-o publica abia la 18 iulie.

Valoarea compensațiilor include aproape 1,7 milioane de euro pentru repararea prejudiciului cauzat navei, 2,4 milioane de euro pentru prejudiciul material suferit de persoanele aflate la bord si daune morale în valoare de 600.00 de euro.

Alte 625.000 de euro reprezinta compensații pentru cheltuilelile de judecata, suportate de statul olandez.

Decizia în favoarea Olandei care a cerut despăgubiri de la Rusia pentru reținerea navei, a fost pronuntata în august 2015, dar instanta nu a decis atunci suma despagubirilor. În hotararea sa, Curtea de la Haga a constatat că Rusia a încălcat Convenția ONU privind dreptul mării.

Rusia nu a participat la acest proces, Ministerul rus de Externe declarand că instanța de la Haga „nu are nicio competență în această privință“.

Conflictul dintre activistii Greenpeace si Rusia a început la 19 septembrie 2013, cand granicerii ruși au arestat nava „Arctic Sunrise“, care îi transporta pe activistii ce încercau să escladeze platforma petroliera ruseasca „Prirazlomnaja“. 30 de persoane au fost arestate si deținute in Rusia timp de doua luni. Ecologistii au fost acuzați initial de piraterie, apoi dosarul a fost reclasificat în „huliganism“, dar în cele din urmă ecologistii au fost eliberati.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Rusia a fost obligată la plata a 5,3 milioane de euro pentru reținerea ilegală a navei Greenpeace

  1. Lucia spune:

    Rusia moare de foame dar cu coada pe sus. Se gandesc toata ziua la mancare si viseaza sex. Nu vezi un comentariu la trolli rusi fara aluzie la sex. Argumente nu au la subiect dar injuraturi cat cuprinde. Atat ii duce capul.

  2. bogdan spune:

    Godaci inapoiati !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top