Canalele televiziunilor de stat din Rusia – „Pervîi“ și „Rossia 1“ – au folosit cadre dintr-un film artistic realizat de regizorul sirian Humam Husari în 2016, în calitate de dovezi că atacul chimic din orasul sirian Douma a fost o înscenare a occidentalilor, potrivit postului tv independent „Dojdi”.

În imaginile video prezentate în emisiunile de știri de pe cele doua canale tv, telespectatorii au putut vedea oameni care se prefaceau morti, intinsi pe strada, iar alături de ei câțiva cameramani. În unele cadre actorii zâmbeau, evident savurand intregul proces. În același timp, comentatorul tv nu a spus niciun cuvânt despre originea imaginilor.

Mai mult, pe postul „Pervîi“, imaginile video erau însoțite de următoarele cuvinte ale comentatorului: „politicienii occidentali și mass-media ignora dovezile clare că nu a existat niciun atac chimic în orașul sirian Douma. Anterior au aparut martori oculari care spun că înregistrarile video realizate de rebeli in spital au fost înscenate”.

Aceleași inregistrari au fost prezentate și în emisiunea „Vesti nedeli” cu Dmitri Kiseliov pe 22 aprilie. Autorul emisiunii l-a intervievat chiar pe un Fares Muhammad Mayas, despre care a spus ca a fost unul dintre cameramani. Acesta ar fi spus: „Am filmat inclusiv copiii din cartier, care erau împrăștiati peste tot. Care în mașini, care langa mașini sau sub mașini. Toti ei chipurile erau morți. Fețele lor erau galbene ….“

Sa reținem că, cu câteva zile în urmă, președintele rus, Vladimir Putin, comentând loviturile aeriene ale coaliției occidentale în Siria, a declarat că atacul chimic în Douma a fost pus în scenă de către Statele Unite pentru a obține un pretext de a ataca. „Experții militari ruși au vizitat locul presupusului incident, nu au gasit nicio urma de clor sau alte substanțe toxice. Nici un localnic nu a confirmat faptul atacului chimic“ – a spus liderul rus.

La randul lor, autoritățile franceze au făcut public un raport în care au fost prezentate date declasificate din rapoartele serviciilor speciale franceze privind utilizarea armelor chimice în Douma. La sfârșitul raportului au fost prezentate fotografiile victimelor atacului, inclusiv ale unor copii. „Mai multe atacuri chimice mortale au avut loc în orașul Douma sâmbătă la amiază, pe 7 aprilie 2018 și cu grad ridicat de convingere putem spune că a fost efectuat de regimul sirian“, – se subliniaza în document.

În opinia serviciilor speciale franceze, trupele siriene au folosit în mod deliberat arme chimice în timpul ofenisvei din Gouta, pentru a obține succes tactic și strategic. „Din punct de vedere tactic, astfel de muniții permite să scoata luptatorii inamici din pozitiile de luptă… Din punct de vedere strategic, utilizarea armelor chimice, în special a clorului, înregistrata de la începutul anului 2018 în Gouta de Est, are ca scop, printre altele, sa pedepseasca populația civilă pentru spirjinul acordat luptătorilor care se opun regimului”.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

5 Responses to Rusia a găsit ”dovezile” înscenării atacurilor chimice din Siria – cadre dintr-un film artistic realizat în 2016

 1. Rocky's Dad spune:

  ♫ Nene Putin, nici nu ştii
  Cât de prost începi să fii… ♫ 🙂

 2. unul spune:

  Mincinosi ordinari si criminali .

 3. bogdan spune:

  Daca cineva doreste sa stie ce inseamna dezinformarea in Porcia lui Putler atunci sa se gandeasca la Haznaua 3 a Cotoiului Felix si sa inmulteasca cu 100 ! S-ar apropia de realitate ! E normal ca turma de godaci e bezmetica pe acolo !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top