Marți, deputații ruși au votat interzicerea pentru militarii țării să folosească telefoane inteligente sau dispozitive de înregistrare, precum și să publice pe Internet orice informație legată de serviciul lor, după ce jurnaliștii au folosit urmele digitale lăsate de soldați pentru a expune acțiunile militare pe care Moscova le dorea păstrate în secret, scrie The New York Times.

În ultimii ani, fotografiile, videoclipurile și postarile din rețelele sociale ale militarilor ruși contraziceau declarațiile oficiale ale guvernului rus că trupele sale nu desfășoară operațiuni în Ucraina. Totodata, continutul livrat de soldati dezmințea linia oficială a Rusiei, potrivit căreia rolul armatei ruse în războiul civil sirian era unul limitat.

Publicația precizează că proiectul de lege adoptat de camera inferioară a parlamentului rus va fi cu siguranță aprobat de senat (Consilul Federatiei). „Militarii care încalcă această interdicție riscă măsuri disciplinare și chiar demiterea”, se arată în lege.

Ziarul amintește relatările din 2014 bazate pe rețelele sociale în care soldații ruși întorsi din Ucraina  discutau despre pierderi în rândul lor; despre ancheta grupului Belligcat, care, folosind fotografiile postate, a urmărit „deplasarea sistemului anti-rachetă în Ucraina care a distrus avionul companiei „Malaysia Airlines; despre cum, pe baza rețelelor sociale, occidentalii au descoperit desfășurarea trupelor rusești în Siria în 2015 cu o săptămână înainte de anunțul oficial al Kremlinului.

Ruslan Leviev, șeful echipei Conflict Intelligence Team (CIT), o organizație care a efectuat numeroase investigații asupra acțiunilor Kremlinului în afara frontierelor rusești, spune că unul dintre motivele pentru noua lege este frica de noi sancțiuni împotriva Rusiei, scrie The New York Times.

„Guvernul rus consideră că multe dintre aceste investigații au stat la baza introducerii și lărgirii sancțiunilor anti-ruse”, a declarat Leviev, care de asemenea a făcut parte din echipa care a  dezvăluit identitatile celor doi agenți ruși acuzați de autoritățile britanice de otrăvirea fostului spion rus la Salisbury, în Anglia.

”Dorința Kremlinului de a ascunde amploarea acținilor sale secrete în afara granitelor se poate termina cu un mare eșec”, crede Leviev. „Este imposibil să controlezi un număr atât de mare de oameni, unii dintre ei având conturi pe social media sub pseudonime. Datorită dezvoltării societății digitale, noi cu toții lăsăm tot mai multe urme online. Și nu este atât de greu să le găsim”, spune reprezentantul CIT.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Rusia a interzis smartphone-urile în armată pentru a ascunde urmele digitale

  1. bogdan spune:

    Ce nevoie au godacii de smartphone ? Ei pot comunica cu fum pe dealuri fara probleme si nu lasa nici „urme digitale” – doar jar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top