kremlinNici cresterea datoriei publice, nici înghetarea bugetului nu vor ajuta Rusia să facă față lipsei de venituri: singura opțiune este economisirea de bani, conchide grupul de lucru al Ministerului Finanțelor din Rusia. Pentru a face acest lucru, guvernul rus trebui sa insaspreasca fiscalitatea si sa aplice reforme de austeritate, recomanda expertii Ministerului Finanțelor.

Guvernul rus nu se astepta ca rata medie de creștere a economiei ruse în 2013-2017 sa scada de 10 ori fata de ​​2003-2007. (0,7 vs. 7,5%). Cu un an in urma, pronosticul guvernului propunea o cifra a cresterii economice de 3,2%. In 2018, economia rusa va inregistra o scădere fata de aceste planuri de 13%. Aceasta înseamnă o pierdere anuală a veniturilor de 3-4,5% din PIB, potrivit raportului prezentat de șeful grupului de experți, Evsei Gurvich.

Orientându-se pe prognoze nejustificat de optimiste – cum s-a dovedit – guvernul rus s-a angajat in proiecte costisitoare, s-a imprumutat mult si pe termen lung. A crescut accentuat pensiile și salariile în sectorul public. Acestea au crescut în vremuri de criză dar mai ales în perioadele de creștere economică. Creșterea salariilor din sectorul public in 10 ani a fost de două ori mai mare decat creșterea veniturilor bugetare. Astfel s-a format un decalaj intre cheltuieli și posibilitățile de finanțare ale acestora. Aceasta asimetrie a fost aplicata şi în sectorul de apărare.

„Situația nu este disperata, dar guvernul trebuie sa actioneze constructiv” – sustine Gurvich. Un exemplu de abordare constructivă – înghețarea indexarii pensiilor şi salariilor în sectorul public. Dacă cheltuielile nu sunt aduse la nivel cu veniturile, Rusia ar putea merge pe calea Greciei, care de mai mulți ani se afla în stare de recesiune și criză bugetara.

O metodă de reducere a cheltuielilor umflate este reforma: reducerea sectorului public, renuntarea la cheltuielile cu unele programe sociale ineficiente și îmbunătățirea eficienței altora (de exemplu, direcționarea sprijinului social).

Riscurile socio-economice si bugetare sunt foarte mari, susține expertul Tatiana Nesterenko. „Toată lumea crede că daca se întâmplă ceva cu sistemul bancar, sau cu monopolurile, statul va veni si totul va rezolva. Sistemul politic este conceput de așa natură încât nimeni nu se gândește la efectele pe termen lung”, a spus ea.

Caracteristica țărilor dependente de materii prime este volatilitatea ridicată a veniturilor bugetare, iar în Rusia dinamica lor a variat de la o creștere de 20%, la o scadere de 25% în termeni reali. În special, țările în curs de dezvoltare au dificultati pe partea de împrumuturi pentru finanțarea deficitului bugetar: pentru acestea, in vremuri grele, costurile împrumuturilor cresc brusc.petrol sonde

În Rusia, in anii 2000-2014 , cu cat mai mici au fost prețurile la petrol, statul s-a imprumutat mai putin. În medie, o scadere a prețului petrolului cu 10 dolari /baril reducea creditele cu 0,5 pp din PIB. Altfel spus, strategia „rezolvă problemele pe masura ce acestea apar” este contraproductivă pentru Rusia: încercarea de a compensa cheltuielile publice in situatie de criza soc pe seama imprumuturilor are ca efect cresterea riscului unor noi șocuri – creditele scumpe vor redirecționa tot mai multe venituri pentru plata datoriilor.

Cu toate acestea, nicio reducere bruscă a cheltuilelilor nu este o solutie viabila: o parte a cheltuileilor nu poate fi anulata, reducerea drastică este sinucidere politica, scade credibilitatea politicilor fiscale, precum și exacerbeaza scaderea economiei.

Dacă în criza nu se poate spera la o finanțare a deficitului prin împrumuturi, si este imposibil sa reduci cheltuielile, ramane un singur lucru: atitudinea proactiva și pregătirea pentru criza care va veni prin… economisire.

Dar, în ciuda faptului ca pe piata petrolului a fost atins un pret vârf in ultimii 150 de ani, Rusia nu a acumulat suficiente rezerve.

Experții propun inasprirea regulilor fiscale, luând ca preț de bază al petrolului nu valoarea medie a ultimilor 10 ani, ci media ultimilor 31 de ani. În 2014, acesta a fost de 55 dolari / baril – aproape de pretul țintă bugetat (50 $ / bbl). Dupa acest nivel pretul ar crește cu aproximativ 1% pe an. Toata diferența dintre pretul estimat și prețul real al petrolului ar trebui sa fie economisit.

În același timp, sa se anuleze prevederea actuală a economisirii la Fondul de urgență de 7% din PIB, iar fondul in sine sa fie unificat cu Fondul de rezerva. Noul reper de economisire sa fie de 30% din PIB, față de 8% în prezent. În comparație cu alte țări, nu este atât de mult. În EAU ponderea este de 235% din PIB, iar in Norvegia (175%), Arabia Saudita (101%), Azerbaidjan (59%), Kazahstan (36%) si Alger (23%).

Expertii mai propun sa fie limitate si cheltuielile anuale finantate de Fondul de urgență. De exemplu, sa nu se permita tragerea a mai mult de o treime din rezerve pe parcursul anului.

Inaplicabilitatea pretului mediu la petrol pe 10 ani s-a vazut deja în proiectul de buget pentru 2016-2018, care prevede epuizarea aproape completă a Fondului de rezervă până în 2018.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Rusia a luat-o pe urmele Greciei, avertizează experţii ruşi

 1. Catun spune:

  Ce-o fi mai grav, sa fii trol rus care vrea sa vada sange curgand sau militant gay?

  Trolii nu au calitatea morala de a emite judecati morale. Degeaba modelul vostru Putin, se pozitioneaza impotriva sodomiei (care in opinia mea este o situatie nenaturala si un pacat in crestinism) in timp ce acelasi jupan Putin e vinovat moral pentru moartea si asuprirea a milioane de oameni ca cei din Moldova, Ucraina, Georgia, etc.

  Pacatul Sodomei nu era doar homosexualitatea, ci si practicarea „patului lui Procust” – adica a-ti tortura oaspetele care a avut incredere in tine.

 2. unul spune:

  ce legatura are un subiect cu altul ?
  voi rusnacii o sa dispareti intr-o zi de pe fata pamantului pentru ca sunteti prosti si va distrugeti singuri .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top