rebel osetin„Rapirea de noi teritorii georgiene în zonele adiacente așezărilor Tsitelubani și Orchosani, care a avut loc recent, este încă o confirmare a agresiunii Rusiei în regiune”, – se arata intr-o declarație a MAE ucrainean.

Pe 10 iulie, forțele de ocupație rusești au montat noi demarcatii de granița, mutând astfel linia delimitarii zonei de ocupaţie din regiunea Tshinval cu câteva sute de metri în adâncime pe teritoriul Georgiei.

În spatele noii linii a ramas şi o parte a conductei de petrol Baku-Supsa, în lungime de aproximativ 1.600 de metri. Zona de ocupație ruseasca a ajuns astfel la doar 450 metri de  principala magistrala rutiera a Georgiei.

Potrivit șefului administrației districtului Gori, David Oniashvili, Rusia a mai ocupat astfel 53 de hectare, afectand 400 de oameni.

„Invadatorii sustin ca ne lasa sa ne strangem recolta, dar apoi ne interzic utilizarea terenurilor”, – a spus Oniashvili.

Trimisul special al premierului Georgiei pentru soluționarea relațiilor cu Rusia – Zurab Abașidze intenționează să ridice problema acțiunilor forțelor de ocupație din Georgia la întalnirea programata pe 15 iulie, la Praga, cu adjunctul ministrului de externe al Rusiei Grigori Karasin.

În legătură cu instalarea noilor bariere, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne din Georgia au acuzat Rusia și pe militarii ruși de acțiuni provocatoare.

„Din cauza prejudiciului suferit, cea mai mare parte a populației este înrăită, există într-adevăr un pericol de destabilizare”, – a spus Abașidze.

osetia-abhaziaLa rândul său, premierul Georgiei Irakli Garibashvili a spus că instalarea de bannere în zona de ocupație Tskhinvali este o acțiune provocatoare și nejustificată.

„Vreau să fac apel la populatie sa ramana calma. Guvernul știe ce să facă…Trebuie cu calm, principial și ferm să utilizam toate pârghiile internaționale… Faptul că zona a fost sub influența invadatorilor, iar acest teritoriu nu a fost sub controlul nostru, era un fapt cunoscut…Sper că autoritățile ruse centrale sa manifeste interes pentru aceste provocări, iar acest proces sa fie suspendat. Dorim să dezvoltam relații constructive și pragmatice, pentru normalizarea relațiilor prin dialog, dar, desigur, în continuare insistam asupra problemei fundamentale care afectează teritoriile noastre – Abhazia și Samachablo”- a declarat premierul Georgiei.

Potrivit ministrului de stat pentru reconciliere civilă și egalitate, Paata Zakareishvili, prin acțiunile sale provocatoare Rusia vrea să pună în discuție autoritatea Georgiei ca țară de tranzit de incredere. La rândul său, reprezentantul operatorului conductei, Tamila Chantladze a spus că societatea are un plan care prevede mutarea conductei de pe teritoriul ocupat.

Membrul majorității parlamentare, președintele Comisiei parlamentare pentru apărare și securitate, Irakli Sesiashvili a sugerat că mișcarea rusilor este o operațiune de recunoastere militara care are un „scop rău intenționat de anvergură.”

Potrivit liderului „Democraților Europeni din Georgia”, Paata Davitaia, următorul pas al Rusiei va fi sa blocheze drumul care leaga partea de vest cu cea de est a Georgiei.

„Din punctul de vedere al relațiilor cu Rusia, situația este foarte tensionata, pentru că Rusia continuă să anexeze teritorii ale Georgiei. Am avertizat în repetate rânduri guvernul că primul lucru pe care ar trebui sa-l vedem de la Rusia este preluarea controlului conductei, iar urmatorul pas – blocarea drumului dintre Est și Vest. De fapt, acest plan dateaza inca din timpul războiului din august, când reprezentanții Federației Ruse au scos cărțile vechi ale așa-numitei Osetia de Sud, unde punctul final al teritoriului ocupat al Osetiei de Sud este pe linia soselei care leaga estul de vestul Georgiei. Nimeni nu-i impiedica de la acest pas, deoarece statul nu intreprinde nicio acțiune, iar guvernul georgian a adoptat poziția struțului. Îndemn guvernul să nu se teamă de nimic, mai rău nu poate fi. Mai rău de acest lucru ar putea fi împărțirea în două a Georgiei, când ruta care conecteaza estul si vestul Georgiei va fi închisa de rusi. Este necesar să se înceapă monitorizarea perimetrului, sa se instaleze posturi de control și sa se asigure siguranța rutei, care este foarte folosita. De la 450 metri de frontiera se poate trage în orice masina care trece de la est în direcția vest”, – a spus Davitaia.

Unul dintre fondatorii „Iberia”, fostul adjunct al ministrului de externe, Nikoloz Vashakidze a declarat că acțiunile provocatoare întreprinse de Rusia sunt destinate sa forțeze autoritățile georgiene să facă concesii strategice suplimentare.granita ruso-ucraineana

Potrivit președintelui comisiei parlamentare pentru restabilirea integrității teritoriale a Gerogiei – Gia Wolski: „Problema … este în mare măsură în afara domeniului relațiilor ruso-georgiene, deoarece în mod clar în interesul rusesc se afla conducta, care este o alternativă…Odata cu consolidarea bazelor militare din Caucazul de Nord, Rusia încalcă toate acordurile şi și-a exprimat în mod clar angajamentul de a pune în aplicare planul strategic pentru controlul coridoarelor energetice … Rusia se opune nu numai intereselor georgiene, dar și interesele internaționale” – a spus Wolski.

După ruperea relațiilor diplomatice dintre Georgia și Rusia, ca urmare a agresiunii Rusiei în Osetia de Sud de la sfârșitul anului 2008, Elveția a devenit mediator în relațiile dintre Tbilisi și Moscova. În martie 2009, la Tbilisi și Moscova au fost deschise secțiuni ale Ambasadei Elveției. Una la Tbilisi, pentru a proteja interesele Rusiei ]n Georgia, și alta la Moscova – pentru a proteja interesele Georgiei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Rusia a mutat frontiera cu câteva sute de metri. La Tbilisi se vorbeşte despre riscul unui nou război

  1. Muma lui Putin spune:

    Da. Ei ii sparg la gaoz pe rusi, pe Schtrul …

  2. Schtrul spune:

    Cat mai multi militari americani in romania,doar asa va creste natalitatea.Exista o problema, ei sunt renumiti ca gaozari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top