yukosO instanţă districtuala a Curtii de Apel de la Haga a decis că tribunalul de arbitraj din acelasi oras nu avea jurisdicție în cazul Yukos, transmite Bloomberg. Astfel, Rusia obtine anularea deciziei care o obliga la plata a 50 de miliarde de dolari pentru fostii actionari Yukos. Decizia nu este finala.

„Plângerea noastră cu privire la decizia Curtii de Arbitraj de la Haga privind plata a 50 de miliarde $ a fost satisfacuta complet” – a declarat Andrei Kondakov, avocatul care a reprezentat Rusia în instanța de judecată.

Potrivit lui Kondakov, instanța de apel a constatat că arbitrajul nu este competent să se ocupe de astfel de cazuri. Verdictul permite anularea sechestrelor impuse asupra activelor rusești de stat în Europa.

În decizia Judecătoriei de la Haga se spune că Rusia nu este obligata să plătească despăgubiri acționarilor Yukos. Instanta a invalidat sase hotărâri judecatoresti (trei intermediare și trei finale) adoptate de Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga.

„În hotarârea finală, Rusia era obligată să plătească daune în valoare de 50 de miliarde de dolari în compensație pentru trei foști acționari ai Yukos, cu toate acestea, dupa declararea sentinței invalide, Rusia nu mai este obligata să plătească despăgubiri părților”, – se precizeaza în hotărârea citată de Tass.

Litigiul insa va continua. Foștii acționari vor face recurs împotriva hotarârii Curții de Apel de la Haga. Apoi, fosţii acţionari mai au posibilitatea sa faca apel la Curtea Supremă a Olandei.

În vara anului 2014, instanța de arbitraj de la Haga a hotărât că Rusia trebuie sa achite fostilor actionari Yukos compensaţii în valoare de 50 miliarde $. Dupa aceea, o serie de state au pus sechestre pe activele de stat ale Rusiei (Belgia, Franța și Germania).

În plus, în iulie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca Rusia trebuie să plătească compensaţii pentru reclamanți din randul fostilor actionari Yukos in suma de 1,86 miliarde de euro, plus 300 de mii de euro cheltuielile de judecata.

Ministerul rus al Justiției a contestat decizia. În luna iulie 2015, Curtea Constituțională din Rusia a decis că unele decizii ale CEDO nu pot fi executate în cazul în care acestea sunt „contrare legii fundamentale a țării”. În luna decembrie, Duma de Stat a intarit această poziție printr-o lege separata.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top