Moscova a schimbat brusc tonul negocierilor cu Kievul în timpul consultărilor de la Haga, în cadrul plangerii Ucrainei la Tribunalul Internațional al ONU pentru eliberarea navelor și marinarilor ucraineni capturați în Marea Neagră, a declarat Lana Zerkal, adjunctul ministrului afacerilor externe al Ucrainei.
„Am fost uimită de schimbarea drastică a tonului conversației – o renunțare la grosolănie și neglijență gravă a discursului civilizat inerent diplomației. Nu se știe dacă această schimbare este o tactica sau simpla dorință a Rusiei de a trage de timp în procesul de consultare”, scrie Zerkal pe pagina sa de Facebook.
În același timp, diplomatul a remarcat că o astfel de schimbare de ton nu a afectat pozițiile părților față de marinarii și navele ucrainene.
Ea a mai spus că argumentele Federației Ruse au confirmat poziția de la care a plecat Kievul, că este vorb despre aplicarea Convenției ONU privind dreptul mării, care garantează imunitatea navelor militare ucrainene și a membrilor echipajelelor.
Potrivit ei, partea ucraineană se așteaptă ca în curând Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării sa se alature pozitiei Kievului.
„Dacă Rusia va continua să păstreze tonul civilizat al conversației și să o dovedească cu” fapte concrete se va vedea din documentele primite de la Federația Rusă în pregătirea audierilor de la Hamburg”, a scris Zerkal.
Amintim, Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei pentru încălcarea Convenției ONU cu privire la dreptul mării și a inițiat o procedură care ar putea duce la eliberarea marinarilor ucraineni capturați.
Plangerea a fost depusa la Tribunalul Internațional Permanent al Națiunilor Unite pentru Dreptul Mării, care este situat în Hamburg și funcționează în cadrul Convenției ONU. Prima decizie va fi luată în termen de o lună în cadrul unei proceduri de urgență.
Formal este vorba despre două procese. Un proces mai amplu, examinat de o curte de arbitraj, în fata careia Ucraina va cere o compensație financiară din partea Federației Ruse pentru arestarea navelor sale. Totodata, înainte de începerea procedurii de arbitraj, Ucraina va cere instanței să ia o decizie rapidă privind măsurile provizorii împotriva Rusiei.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Ucraina nu are nici o sansa.Daca i s-ar da catig de cauza orice nava militara a oricarei tari poate intra in apele teritoriale ale oricarei alte tari.
Tonul discutiilor cu ucraineenii nu trebuie schimbat.Ei nu stiu de vorba buna.
Ucraina va castiga la TOATE forurile internationale precum s-a intamplat si pana acum ! Porcia nu are de partea ei decat o retorica agresiva care e buna doar pt godacii de pe propriul teritoriu ! Sanse zero.