banca-centrala rusiaBăncile de stat Sberbank, VTB Group, Gazprombank – braţul financiar al Gazprom, Vneshconombank – banca de dezvoltare a Rusiei şi Rosselkhozbank – banca agricolă a Rusiei nu mai au acces la finanţare în Uniunea Europeană, SUA impunând aceeaşi măsură asupra Sberbank.

Proiectul, publicat pe site-ul Parlamentului, prevede capitalizarea băncilor prin împrumuturi subordonate, emisiuni de obligaţiuni şi acţiuni preferenţiale cu ajutorul Agenţiei de Asigurare a Deponenţilor, fondul de garantare a depozitelor bancare din Rusia. Guvernul rus a injectat deja miliarde de dolari în mai multe bănci, precum VTB, Gazprombank şi Rosselkhozbank.

Pe de altă parte, Anders Aslund – partener senior la Peterson Institute din Washington DC- spune că, de fapt, Rusia are mult mai puţini bani la dispoziţie decât se crede pentru a contracara criza declanşată de deprecierea rublei.   Rezervele internaţionale ale Rusiei se ridică acum la 414,6 miliarde de dolari, în scădere puternică faţă de cele 509,6 miliarde de dolari de la finele anului trecut, după ce banca centrală a cheltuit peste 80 de miliarde de dolari pentru a apăra rubla.

Numai că Aslund spune că din cele 414 miliarde, în fapt, 172 de miliarde de dolari sunt cele două fonduri suverane şi de bunăstare ale Rusiei, constituite cu fonduri din petrol, la care se adaugă rezervele de aur în valoare de 45 de miliarde de dolari şi 12 miliarde de dolari cât este contribuţia Rusiei la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Astfel, rezervele lichide are Băncii Rusiei ar fi doar de 200 de miliarde de dolari, ceea ce ar fi problematic, din moment ce numai anul viitor corporaţiile ruse trebuie să restituie credite în valoare de 100 de miliarde de dolari, o sumă echivalentă fiind necesară şi în 2016. sursa: money.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top