În cazul atacurilor chimice din Siria, Rusia aplică tactica similara folosita si in cadrul campaniei de propaganda pe care a declansat-o imediat dupa tragedia aviatica a zborului de pasageri MH-17 din estul Ucrainei: cât mai multe declarații si versiuni contradictorii, negarea încapatanata in pofida dovezilor și cererea de noi probe față de cele deja colectate.

In plus, la fel ca in cazul MH-17, cand Rusia a abuzat de dreptul sau de veto pentru a bloca o rezolutie privind infiintarea unui Tribunal care sa judece autorii tragediei aviatice, si in cazul utilizarii de arme chimice in Siria, Rusia impiedica investigația internațională în cadrul ONU.

Recent, în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul american de stat Rex Tillerson, Lavrov „a remarcat inadmisibilitatea politizarii așa-numitului Mecanism de anchetă comun al ONU”, al cărui mandat expiră la 17 noiembrie.

Anterior, la 2 noiembrie un număr de oficiali ruși au lansat, ca la comanda, noi critici la adresa raportului Mecanismului comun al ONU de investigatie a atacurilor chimice din Siria, care, în special, sustine ca forțele guvernamentale siriene sunt responsabile de atacul chimic din Khan Shaykhun de pe 4 aprilie a.c., care a ucis aproape 90 de civili.

În special, reprezentantul Ministerului rus de Externe, Mihail Ulianov, a declarat ieri că datele acestei investigații „au bubuit“, spune el, deoarece explozia care a dus la dispersarea de gaz sarin nu putea fi declanșata de o bomba aviatica lansata de un avion sirian.

Ulanov afirma că avionul sirian nu putea fizic să arunce bomba la Khan-Sheikhun, pentru că a zburat prea departe de oraș.

Anterior, dimpotrivă, Rusia împreună cu Damascul au susținut că avionul sirian a aruncat într-adevăr o bomba peste Khan Shaykhun, dar că atacul aerian a vizat o fabrica sau depozit de arme chimice controlat de opoziția armata, si ca, prin urmare, opozitia este responsabila de dispersarea substantei chimice.

Tot ieri, 2 noiembrie, Ministerul rus al apararii a anuntat că craterul format in urma exploziei bombei chimice din Khan Shaykhun nu putea fi provocat de o bombă aviatica, fiind „o explozie a unui dispozitiv terestru”.

SUA au denuntat public la 1 noiembrie „încercările Rusiei de a submina activitatea Mecanismului comun” care investigheaza atacurile chimice din Siria. Potrivit administratiei americane, actiunile Rusiei  „indică lipsa de respect fata de suferința și moartea cauzată de utilizarea armelor chimice, precum și lipsa totală de respect pentru normele internaționale.“

În același timp, administrația de la Washington a observat că în raportul său recent, „pentru a patra oară … Mecanismul comun a confirmat că regimul sirian a folosit arme chimice“.

Moscova a folosit dreptul de veto și a blocat în Consiliul de Securitate al ONU prelungirea mandatul Națiunilor Unite pentru Mecanismul comun al ONU si al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice care ancheteaza cazurile de utilizare a armelor chimice in Siria.

La 26 octombrie, Mecanismul comun a publicat un raport in care prezintă dovezi ample că sarinul folosit pentru atacul de la  Khan Shaykhun a provenit din stocurile guvernului sirian, iar craterul creat de explozie putea fi generat doar de o bombă aviatica, nu de un exploziv „plantat” pe sol.

De asemenea, ancheta a exclus versiunea asupra careia Moscova insista anterior, ca avionul sirian ar fi lovit o facilitate a opozitiei armate în care se aflau arme chimice: clădirea despre care Moscova și Damascul spun ca era „depozit“ sau „fabirca“ de astfel de arme, era in realitate un …punct medical.

În ciuda tuturor dovezilor, guvernul sirian și aliatul său Rusia continue să nege aceste constatări, precum și concluziile privind atacuri chimice anterioare.
În anchetele respective, Mecanismul comun de investigatie al ONU a dovedit cel puțin trei cazuri de utilizare a sarinului de către forțele guvernamentale siriene în 2014-2015.

Mecanismul comun de anchetă a fost instituit de Consiliul de Securitate al ONU în 2015, iar în 2016 mandatul sau a fost prelungit cu un an.
Între timp, începând cu 2011, funcționează un alt mecanism similar – Comisia ONU pentru Investigații împotriva Siriei. Potrivit raportului acestei Comisiei, incidentul din Khan Shaykhun este una dintre cele mai convingatoare dovezi de folosire a armelor chimice de catre trupele regimului sirian.

Raportul a contabilizat un total de 33 de cazuri de utilizare a armelor chimice în Siria, începând din anul 2011. De cel putin 27 din aceste atacuri cu arme chimice sunt responsabile forțele guvernamentale siriene.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Rusia aplică „tactica MH-17” pentru a bloca ancheta în cazul atacurilor chimice din Siria

 1. yehudy spune:

  rusia are o lunga lista a avioanelor cu delegatii straine prabusite la aterizare 🙂
  pe langa avionul prezidential polonez se mai afla si un avion care trebuia sa-l contina pe gheorghiu dej in anul 1957 🙂
  gheorghiu dej nu s-a aflat in avion, asa ca a scapat pana in 1965 cand a fost doborat de cancerul sovietic 🙂
  in accident a murit grigore preoteasa, ministrul de externe roman 🙂
  rusia adoborat avionul prezidential polonez cu intentie iar supravietuitorii au fost impuscati la sol de trupele serviciilor speciale ruse!

 2. bogdan spune:

  Ospiciul Lumea rusa este cel mai mare stat terorist din lume ! Este normal pt ei sa apere si crimele celorlalte state teroriste surori mai mici gen Siria !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top