IskanderRusia ar putea desfășura suplimentar, în enclava europeană Kaliningrad, rachete capabile să transporte focoase nucleare. Noile sisteme Iskander ar putea fi aduse in Kaliningrad pana in anul 2019, ca răspuns la activarea „scutului antirachetă” american din Europa, scrie Reuters.

Mihail Barabanov, cercetator principal la Centrul pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor din Moscova, care oferă consultanță Ministerului rus la Apărării, a declarat că acum situația este de așa natură încât Kremlinul cu siguranta că va trimite rachete „Iskander” în Kaliningrad până cel târziu 2019.

„Dupa toate calculele, desfășurarea de Iskandere în regiunea Kaliningrad este inevitabilă”, – a spus Barabanov, spunând că unitatile de rachete staţionate acum acolo au in dotare rachete mai vechi cu rază scurtă de actiune – tip „Tocika-U”.

„Iskander” este un sistem mobil de rachete balistice, care înlocuieste mai vechile rachete sovietice „Scud” (R-17). Două rachete ghidate au o rază de actiune de până la 500 de kilometri și pot transporta focoase conventionale sau nucleare.

Rusia a desfasurat Iskandere în Kaliningrad în doua randuri pentru exerciții militare, dar apoi le-a retras.

Armata SUA a declarat că scutul antirachetă pe care l-a desfasurat in Europa nu are ca scop o posibila amenințare ruseasca şi este proiectat pentru a doborî rachete lansate din state paria, cum ar fi Iranul. Rusia spune că nu crede această explicație (probabil pentru ca ea insasi a utilizat deseori înşelaciunea ca arma propagandistica).scutul-antiracheta

După ce Statele Unite au lansat unul dintre elementele scutului din România, președintele Vladimir Putin a declarat că România și Polonia ar putea deveni ținte pentru rachete rusești.

„Există o mare șansă ca Iskanderele sa fie dislocate în regiunea Kaliningrad. Iskander este atuul nostru în confruntarea cu scutul NATO din jurul frontierelor noastre. Trebuie să-l folosim cu pricepere. Are loc un joc mare, iar noi nu vrem să dam cartile pe fata chiar de la început. Îl vom juca atunci când Rusia va avea cel mai mult nevoie în plan politic „, – a declarat Ivan Konovalov, director al Centrului pentru studii strategice din Moscova.

După desfășurarea în Kaliningrad, sistemele Iskander nu vor fi echipate cu focoase nucleare, care vor fi stocate în alte părți ale Rusiei, dar în viitor acestea pot fi mutate acolo, a explicat Barabanov.
map-kaliningrad
„Desfasurarea de focoase nucleare în Kaliningrad va fi o noua etapă și cea mai gravă a escaladarii”, – a spus el.

Experții sunt de acord că amplasarea rachetelor cu focoase nucleare la Kaliningrad ar fi o întoarcere sigura la „războiul rece”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top