sanctiuni UEOficial Rusia nu recunoaste ca ar fi avut vreo problema cu sanctiunile internationale impotriva sa, la fel cum nu recunoaste ca armata sa este implicata in operatiuni militare din estul Ucrainei, insa, neoficial, Moscova a început acţiuni de lobby prin care încearcă să convingă statele din UE sa blocheze prelungirea sanctiunilor.

Campania se desfasoara in capitalele europene considerate de politologi drept „verigile slabe” ale frontului comun european impotriva politicii agresive a Moscovei, inlcusiv la Berlin, unde „partida” pro-rusa capătă sprijin din partea unor cercuri de afaceri cu legături la Moscova.

In afara de Germania, Moscova activeaza relatiile sale apropiate cu sefii de state sau guverne din Ungaria, Italia şi Cipru. „Rugamintea” Kremlinului este ca aceste tari să se opună anul viitor prin veto prelungirii sancţiunilor împotriva Rusiei, scrie vineri EUobserver, care citează surse europene neprecizate.

IanukoviciPrimele două serii de sancţiuni, şi anume îngheţarea activelor fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici (care se ascunde în prezent în Rusia) şi ale unora dintre colaboratorii săi apropiaţi şi interdicţii de viză, plus îngheţarea activelor unor oficiali ruşi şi ucraineni ce au jucat un rol în anexarea Crimeii de către Rusia, expiră în martie şi aprilie anul viitor. Cea de-a treia serie, îndreptată împotriva unor companii ruse din sectoarele energetic, financiar şi militar şi care a fost adoptată în luna iulie după prăbuşirea avionului companiei Malaysia Airlines în zona din estul Ucrainei controlată de separatiştii proruşi, expiră în iulie.

Drept urmare, statele membre ale UE vor trebui să decidă dacă vor prelungi sau nu aceste sancţiuni, iar o astfel de hotărâre se ia prin consens. Aşadar, dacă un singur stat membru îşi va exercita dreptul de veto, atunci sancţiunile împotriva Rusiei vor înceta.

EUobserver citează o sursă europeană implicată în consultările preliminare privind prelungirea sancţiunilor, care a menţionat că „ruşii acţionează intens în mai multe capitale” pentru a bloca sancţiunile, principalele ţinte ce ar putea deveni aliaţii Moscovei fiind Budapesta, Nicosia şi Roma.

„În mod normal, reînnoirea sancţiunilor ar trebui să fie o formalitate. Dar se pare că nu va fi aşa de uşor, întrucât mai multe ţări îşi doresc o dezbatere mai largă pe tema sancţiunilor în luna martie”, a indicat sursa citată.

O altă sursă europeană adaugă pe lista celor trei ţări deja menţionate şi Germania, dar consideră că cele mai hotărâte în demersul de revizuire substanţială a sancţiunile împotriva Rusiei sunt Ungaria şi Cipru, în timp ce Italia, Grecia şi Slovacia ar sprijini o ridicare parţială a acestor sancţiuni.

Potrivit unor surse diplomatice, şi Republica Cehă ar putea manifesta rezerve faţă de prelungirea sancţiunilor, în timp ce statele care susţin ferm această prelungire sunt Marea Britanie, Polonia, Suedia şi statele baltice, în timp ce Franţa şi Germania ar sta deocamdată în expectativă.

În ce priveşte SUA, acestea estimează că lobby-ul rusesc nu va reuşi. Dar dacă demersul Rusiei va avea totuşi succes şi sancţiunile vor fi ridicate chiar şi parţial, în timp ce continuă războiul din estul Ucrainei, atunci am putea vedea o fisură în alianţa transatlantică, notează EUobserver.putin orban

Dintre cele trei ţări menţionate, Ungaria, Italia şi Cipru, cea care stârneşte cele mai mari temeri este prima, având în vedere succesiunea de poziţii sfidătoare ale premierului Viktor Orban faţă de SUA şi UE, el afirmând de altfel recent că sancţiunile împotriva Rusiei nu dau rezultate.

Separat de primele trei serii de sancţiuni, SUA şi UE examinează în prezent posibile noi sancţiuni care să vizeze Crimeea, printre măsurile propuse numărându-se interzicerea activităţii companiilor occidentale în această peninsulă, cu accent pe transporturi şi infrastructură. După a doua rundă de discuţii la nivel de experţi ce a avut loc joi la Bruxelles, o sursă europeană a declarat că există un acord de principiu, dar unele state încearcă să introducă excepţii şi „diavolul se ascunde în detalii”.

S-ar fi dorit ca acordul să fie conturat până la întâlnirea de luni a şefilor diplomaţiilor europene, când vor fi prezenţi la Bruxelles şi premierul ucrainean şi ministrul său de externe. Dar sursele citate nu cred că se va reuşi acest lucru şi estimează mai probabilă o înţelegere până la Consiliul European de la sfârşitul săptămânii viitoare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top