Rusia dă un ultimatum Franţei

12:46 pm, 14 noiembrie 2014 • de Niciun comentariu

mistral2Franţa are termen până la sfârşitul lui noiembrie să livreze prima navă de război de tip Mistral Rusiei, dacă nu vrea să să se expună unor cereri „serioase” de compensaţii, a declarat vineri o sursă rusească „sus-plasată” citată de agenţia RIA Novosti.

„Ne pregătim de diverse scenarii. Aşteptăm până la sfârşitul lunii, iar după aceea ne prezentăm solicitările financiare serioase”, a declarat sursa.

Două nave de tip Mistral, bastimente de protecţie şi comandament vândute Rusiei de către Franţa în 2011 cu 1,2 miliarde de euro, se află în centrul unei „încurcături” diplomatico-militare, după ce preşedintele francez François Hollande a decis să lege livrarea lor de soluţionarea politică a crizei din Ucraina.

Moscova a afirmat la sfârşitul lui octombrie că a fost invitată sa primească, pe 14 noiembrie, prima dintre aceste nave – „Vladivostok”.

Anunţul a fost dezminţit imediat de către constructor şi Guvernul francez, pe fondul criticilor statelor membre NATO.

Ministrul francez al Apărării a declarat miercuri că „nicio dată de livrare” a unui portelicopter de tip Mistral către Rusia „nu poate să fie stabilită în acest stadiu”.

Problema spionoasă a navelor polivalente de tip Mistral urmează să fie abordată în întâlnirea dintre preşedinţii francez François Hollande şi rus Vladimir Putin la Summitul G20 de la Brisbane, sâmbătă şi duminică.

În cazul în care hotărăşte să livreze navele polivalente – care pot transporta 16 elicoptere, patru şalande de debarcare, 13 tancuri, un stat major, 450 de infanterişti sau un spital de campanie – Franţa va produce nemulţumire în Polonia şi ţările baltice, care consideră că se află în prima linie împotriva Rusiei şi se tem de imprevizibilitatea acesteia.

Invers, o anulare riscă să plaseze Franţa într-o poziţie dificilă de „partener” care nu-şi onorează contractele. Iar o asemenea decizie ar impune ţării penalităţi importante, în contextul în care finanţele sunt pe roşu.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top