nave militareSporirea activității militare ruse de-a lungul frontierelor NATO, în special în zona țărilor nordice și baltice reprezintă o demonstrație a capabilităților militare rusești care se dorește a fi un spectacol de putere al regimului putinist, potrivit unei analize Stratfor. Potrivit analiștilor americani ai reputatei agenții, exercițiile militare ruse desfășurate luna trecută în Marea Baltică și de-a lungul frontierei finlandeze nu trebuie interpretate ca o amenințare direct în zonă întrucât miza Kremlinul este forțarea limitelor NATO. Pe 3 mai, Letonia a raportat că două nave militare rusești și un submarin rus au fost amplasate la 5.2 mile marine de apele teritoriale letone în Marea Baltică, fiind una dintre provocările puse în scenă de Kremlin această zonă. Pe 28 aprilie, marina finlandeză a ripostat, ca un avertisment pentru un submarin străin, aflat în apele teritoriale lângă Helsinki. De asemenea, în octombrie 2014, Suedia a efectuat o urmărire pe scară largă a unui submarin străin suspect lângă Stockholm. Pe de altă parte, analiștii Strafor susțin că activitatea militară pe care Rusia o desfășoară în zona Balticii și a statelor nordice nu se limitează doar la submarine ci și la nave militare. Pentru Kremlin, țările nordice și baltice
se află într-o zonă de importanță strategică iar prezența NATO în zonă a determinat pe oficialii regimului putinist să își consolideze prezența în zonă.
Suedia și Finlanda, câștigul NATO în flancul nordic
verziCriza din Donbass a determinat NATO să își redefinească capabilitățile de reacție și apărare în zona Balticii și-n zona nordică prin implicarea Suediei și Finlandei la exercițiile anti-submarin ale NATO. De asemenea, pe 19 martie, Parlamentul Lituaniei a votat pentru restabilirea obligatorie a serviciului militar, ca răspuns la criza din Ucraina. În pofifa replierii NATO în această zonă, Strafor este de părere că activitatea militară a Rusiei în apropierea Mării Baltice și-n statele nordice nu se va termina prea curând și nu va degenera. În acest scontext, statele nordice și baltice își vor accelera cooperarea în domeniul apărării în cadrul NATO și cu statele non-NATO. Și cauza provocări Rusiei în zonă, chiar țări-au evitat în mod tradițional că departe de alianțe militare, Finlanda și Suedia, precum, vor asculta probabil apelurile lor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top