LukasenkoLukașenko iar s-a întors cu spatele la Rusia. Pentru prima dată în 21 de ani de guvernare, alegerile prezidențiale din Belarus au coincis cu criza economică profundă în aceasta republica, care până ieri era satelitul de nadejde al Rusiei.

Vechiul slogan – „Pentru un Belarus puternic și prosper”, a fost înlocuit cu unul nou: „Pentru viitorul independent al Belarus!”. Lukașenko sugerează în mod clar că este vorba de independența în primul rând faţă de Rusia, scrie Gazeta.ru.

Sloganurile de campanie ale lui Aleksandr Lukașenko s-au schimbat radical. Dacă înainte accentul era pus pe bunăstarea oamenilor, acum, în plină criză, acesta este refăcut creativ în „Patria este în pericol!”.

Astfel, în ciuda faptului că, în ultimii 15 ani, principalii inamici ai Minskului erau SUA, UE și vecinii Polonia și Lituania, acum, principala amenințare la adresa statalitatii Belarus este Rusia.

Ideologii lui Lukasenko au construit o campanie in care principala țintă a criticilor presedintelui a devenit clasa oligarhilor ruși („care vrea să cumpere Belarus pe nimic”), Rosselhoznadzor („discrimineaza produsele din Belarus”)  și, „lumea rusă” în general. În calitate de bonus – tot mai frecvente sunt discursurile despre potențialul război cu Rusia.

La o întâlnire recentă cu reporterii, Lukașenko a vorbit pe tema „Lumea Rusă”.

„Nu este adevărat că majoritatea sunt pentru „lumea rusă”. L-am întrebat pe ambasador (al Rusiei): „Ce vreţi să spuneţi cu adunarea teritoriilor ruseşti, și ce este această lume rusă?”. Nu a ştiut sa explice. Dar acum am observat ca nici în mass-media rusă nu mai vorbesc despre „lumea rusă”, de aceea cred ca au auzit critica mea și au îndepărtat subiectul ​​de pe ordinea de zi „, – a spus Lukașenko.

lukashenko-vladimir-putinPpreședintele a dezvoltat ideea. „Nu înțeleg ce este „Lumea Rusă”, tu – cu atât mai putin, nici poporul nostru nu a înțeles ce este „lumea rusă”. Atunci putem vorbi despre lumea belarusa, lumea ucraineană. Este vorba cumva despre confruntarea lumilor? Prin urmare, cred ca e ceva inventat, stupid. Nu cred că teza a gasit sprijin din partea belarușilor. Dar pe multi i-a pus in garda, e adevarat”.

A urmat un avertisment pentru Rusia:

„Noi trebuie să trăim fiecare în apartamentele lui. Rusia – este fratele nostru. Eu spun de multe ori – frate mai mare. Dar se comportă ca frații mai mari? Dacă fratele mai mic are o problema, îl ajuta? Trăim într-un bloc de apartamente comun, dar fiecare în apartamentul său.”

Aceste declarații contrazic afirmatiile anterioare ale lui Lukașenko, de exemplu cele de pe 29 ianuarie 2015, în timpul conferinței de șapte ore cu presa. Atunci el a combatut „Lumea Rusă” cu argumente privind posibilitatea unui conflict armat între Moscova și Minsk: „Belarus nu are nevoie de pamanturi străine. Dar nici sa cedam pamanturile noastre altora… Când au început sa ma piseze ca Putin va veni și ne va lua o parte din teritoriul nostru, am raspuns în glumă – avem mai multe motive sa revendicam teritorii de la Rusia. Dar noi nu avem pretentii teritoriale fata de nimeni. ”

În timpul conversației cu reporterii din luna august, a Lukasenko a repetat aceleasi teze. „Rusia nu va lupta cu Belarus. … Problema voastra este că nu știţi ce s-a întâmplat în Ucraina și ce se întâmplă acum. Eu cunosc situația mai bine. Nu trebuiau sa se expuna. Daca mâine cineva ar vrea să taie o bucată de Polesia. Vă puteți imagina ce ar fi, care ar fi reacția mea și a poporului meu? Am lupta pentru fiecare bucată de pământ, „- a declarat Lukașenko, răspunzând la întrebarea unui reporter.

De asemenea, recent, Lukaşenko a declarat că Rusia, în pofida angajamentelor luate, a refuzat să furnizeze arme avansate în Belarus și vrea sa cumpere pe nimic activele industriei de apărare din Belarus.

Potrivit președintelui belarus, Kremlinul îl sâcâie pentru „resetarea relatiilor sale cu Vestul si ca sa nu mai avem astfel de situatii, este necesar să aratam adevărata față a Rusiei”. Aceste declarații au fost făcute de Aleksandr Lukașenko în timpul vizitei la Minsk Wheel Tractor Plant (MZKT) – o companie care produce șasiurile pentru rachete rusești „Topol-M”, „Yars” și multe alte arme. Potrivit presedintelui din Belarus, Rusia nu ar trebui să se bazeze pe preluarea controluluia supra MZKT. „Ne ameninta că Rusia va inventa propriile sasiuri cu care vor transporta focoase nucleare pe teritoriul lor – sa fie sănătoşi! Daca ei au azi creier și bani, pe care nu-i au – sa inventeze”, – a spus Lukașenko, într-o conversație cu directorul companiei.lukasenko porosenko

În același discurs, șeful Belarus a ordonat să înceapă fabricarea de componente pentru aeronave, sa înceapa producția de rachete și să se renunțe la mașinile blindate rusești, cumparand blindate din Belarus – Caiman, care potrivit lui sunt mai bune ca cele din Rusia – Tigru.

Toate re-alegerile precedente ale lui Lukașenko – din 2001, 2006 și 2010 – au avut loc pe fondul creșterii veniturilor din Belarus. Tehnica pusa la punct era simpla. Cu un an și jumătate înainte de alegeri, Belarus lua credite „ieftine” – de la Rusia, China, FMI sau Venezuela. În paralel, Minskul negocia cu Rusia petrol şi gaze mai ieftine. Dar împrumuturile nu mergeau spre reformarea economiei, ci în creșteri de salarii și pensii. Aceasta „pompare” de bani in lipsa imbunatatirilor la capitolul eficiența muncii se desfasura sub sloganul „Pentru un Belarus puternic și prosper!”.

Cu toate acestea, în decembrie 2014 a început criza „neprogramată”. Căderea rublei a condus la faptul că piața rusă a fost pierduta de exportatorii din Belarus  – și acest lucru inseamna 85% din exporturile de bunuri din Belarus. A urmat devalorizarea rublei belaruse, apoi – reducerea salariilor, majorarea stocurilor, trecerea la saptamana de lucru de trei zile, creșterea prețului produselor la nivelul celor din Moscova și alte „farmece” ale crizei.

Era clar că Lukașenko nu putea merge la votare sub steagul prosperitatii – era penibil.

Și apoi politologii si sociologii lui Lukasenko au venit cu ideea activarii temei fricii faţă de Rusia, care amenință independența țării. E advarat, nu fara ajutorul Moscovei, care le-a dat toate motivele din lume sa le fie teamă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top