sanctiuniCercurile conducătoare din Rusia folosesc cu entuziasm sanctiunile economice ca arma in lupta cu adversarii externi. Şantaj energetic, embargou alimentar, boicot comercial, concomitent cu încercările disperate de a cumpăra prietenia altor state, toate acestea caracterizeaza politica economica externa a Rusiei începand cu 2014, scrie bloggerul rus Serghei Şelin, pe site-ul Rosbalt.

„Când economia rusa este folosita pe post de bâtă cu care sa-i loveasca pe străini, sufera întotdeauna doar economia rusa. Despre daunele interne ale acestor activități s-a spus si scris destule – sunt vizibile pe strada in fiecare zi”, afirma Şelin.

Întrebarea care si-o pune bloggerul este urmatoare: potențialul economic al Rusiei, în special în starea actuală, este chiar atat de mare incat prin sanctiuni economice sa sperie serios pe cineva?

Sa examinam cateva date.

În 2013, PIB-ul Rusiei a totalizat 2.100 miliarde $. Nivelul minim a fost atins în 1999, cand a scăzut la 200 de miliarde de $. Succesul a fost realizat în principal datorita costului ridicat al petrolului și supraevaluarii rublei. Rusia a ajuns astfel a opta economie din lume (după SUA, China, Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie și Brazilia) și a arătat omenirii un potențial impresionant – 2,7% din PIB-ul mondial.

În 2014, PIB-ul Rusiei a scăzut la 1.900 miliarde $. Desi si-a pastrat prezenta in top 10 economii, a fost depasita de Italia și India.

În 2015, PIB-ul Rusiei a scăzut la 1.2oo miliarde $ – fiind depasita de Canada, Coreea, Spania, Australia și probabil Mexic.

În 2016, se estimeaza un PIB al Rusiei undeva pe la 1.1ooo miliarde $. În cazul în care cursul mediu al dolarului va fi peste 80 de ruble, cifra ar putea sa scada pana la aproximativ 900 miliarde $.

Deși pozitia este net superioara celui mai prost an -1999 – economia Rusiei este de 15 ori mai slaba decat cea a SUA, de 10 ori mai mica decat cea chineza, de trei ori mai mica comparativ cu a Japoniei.

Dar datele acestea reprezinta doar o prefaţă. Economia mondială nu este determinată doar de mărimea PIB-ului, care joacă mai degraba un rol psihologic, ci de alti parametri, asociați PIB-ului, exporturile și importurile, rolul in retelele globale cu valoare adaugata ridicata, sau greutatea în cadrul sistemului financiar internațional.
SUA rusia
În finanțele internaționale, Rusia nu a fost niciodată un jucător important, iar la capitolul valoare ridicata este un jucator insignifianat. Practic, numai exporturile și importurile pot fi folosite de Rusia ca armă economică. Atunci când închide piața rusă pentru bunurile străine, Kremlinul se așteaptă ca inamicii sai – SUA, Europa, Ucraina, Turcia – sa modifice politica sau cel puțin să sufere prejudicii ireparabile.

Acum sa vedem ce obtine Rusia in realitate cu aceasta politica.

În 2013, comerțul extern rus a ajuns la 865 miliarde $ (2,4% din cel global), inclusiv exporturile au totalizat 531 miliarde $ (3% din global), și import – 334 miliarde (1,9%). Forta acestor indicatori era redusa chiar si in 2013. La capitolul importuri, Rusia se afla undeva la nivelul Spaniei, in capatul primilor 20 de economii, iar la exporturi – la sfârșitul primei duzini, aproape de nivelul Marii Britanii.

În 2015, ca urmare a scăderii prețurilor la combustibili, comerțul Rusiei a scazut la 500 miliarde $ (1,5% din cel global), ajungand la un nivel cu India, Mexic și Taiwan la volumul de exporturi şi la nivelul Poloniei, Thailanda și Malaeziei la importuri.

Doar cineva cu o neînțelegere profunda a realității şi-ar putea imagina că, având o nouazecime din cota de piață mondială a importurilor și o saizecime din cea a exporturilor, Rusia poate spera sa sperie economic sau chiar sa pedepseasca pe cineva din lumea exterioară. Nici macar pe Ucraina, care pana mai ieri era destul de dependenta de Rusia. Occidentul si-a deschis portile pentru marfurile din Ucraina, iar dependența Kievului de relațiile economice cu Rusia este acum aproape inexistentă.vama rusia

Cu atat mai putin sanctiunile ruse ar putea afecta giganții comerțului mondial. Cu niciunul dintre lideri – China, SUA, Germania, Japonia, Franța, Coreea – Rusia nu este nici macar în lista cu primii cinci parteneri.

Moscova este mica si in parteneriatul sau cu China. În ceea ce privește relațiile comerciale cu aceasta tara, Rusia este depasita nu doar de SUA, Japonia sau Coreea, dar și de Germania și Australia. Iar finalizarea conductei „Power of Siberia” nu va face din China aliat și apărător al Rusiei. Comertul dintre cele doua va ramane in continuare prea modest.

În general, Rusia nu este partenerul comercial № 1 cu niciuna din cele 20 cele mai mari economii din lume. Numai in Turcia importurile din Rusia candidau la primul loc ca importanta, fiind la paritate cu Germania și China, furnizand in Turcia 10% din toate mărfurile importate. Acum, „gratie” sanctiunilor impotriva Turciei, Rusia va ceda pozitiile si pe aceasta piata. Se pare ca epoca dictatului vanzatorilor de energie renaste doar în imaginația clasei conducatoare din Rusia, afirma Şelin.

Dacă există vreo parte a politicii ruse in care putem spune ca Kremlinul a esuat complet, este războiul economic din 2014 – 2015 cu lumea exterioară. Pe acest front Rusia a pierdut toate bătăliile. Nu este de mirare, avand in vedere ca Rusia dispune de o economie de dimensiunea celei mexicane. Dar Kremlinul nu a invata din greseli si incearca din nou sa loveasca cu un „beţigaş” pe posesorii de „bate economice”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (11 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Rusia a pierdut toate bătăliile economice, sau de ce fluturi un „beţigaş” împotriva unei „bâte”

 1. yehudy spune:

  1. draga ivan, sa-ti explic de ce s-a dezintegrat urss-ul: in 1985 Ronald Reagan a declansat razboiul economic impotriva urss-ului. acest razboi a inceput prin scaderea pretului petroluluin (iti suna cunoscut, draga ivan?) si apoi prin escaladarea cursei inarmarilor, Ronald Reagan declansand si proiectul militar „razboiul stelelor”. asa ca urss-ul a inceput sa cheltuiasca pentru armata din ce in ce mai mult, asta in timp ce incasarile din exportul de petrol erau tot mai mici. si dupa 6 ani, in 1991, urss-ul s-a dezintegrat urmare a unui razboi economic 🙂

  2. draga ivan, pretul petrolului a scazut de la 118 dolari barilul in 2013 la 32 dolari barilul in 2016, deci de 3,7 ori, draga ivan 🙂 sa nu uitam, draga ivan, ca rusia nu mai areacces la finantari occidentale, la tehnologie occidentala, la piese de schimb occidentale urmare a sanctiunilor impuse de occident 🙂
  ce face rusia pe fondul prabusirii pretului poetrolului, economiei ruse, a prabusirii rublei? draga ivan, rusia face cea mai mare prostie: isi mareste exponential cheltuielile miliotare prin imliucarea in siria 🙂

  draga ivan, cine nu a invatat lectiile istoriei este obligat sa le retraiasca: rusia se va dezintegra dupa modelul urss-ului 🙂

  • yehudy spune:

   draga ivan, rusia acum este impotriva tuturor 🙂
   draga ivan, si china a declansat un razboi economic mascat impotriva rusiei 🙂
   draga ivan, spune-mi un singur aliat al rusiei ;0 dar un aliat adevarat, nu o tara sponsorizata de rusia 🙂
   draga ivan, toata lumea se va bucura la dezintegrarea rusiei 🙂

   • Toni spune:

    s-o crezi tu, elev de nota 3, ca o dominatie chineza ar fi mai buna decat cea rusa.

    • Clau spune:

     lasa ca o sa ne spuneti voi cum e cu chinezii 🙂
     putinalaul e pe duca, ar trebui sa-ti cauti un nou stapan ca ramai fara hrana sluga fiu de sluga, jeg uman…

    • Gogu spune:

     Pentru voi, o dominatie chineza ar fi mai bine decat sa va domine putlerica. De ce?, ati invata si voi sa mancati cu betisoare, nu cu loska de la tureatca cizmei, ati invata cum se bea vinul de orez din ceasca, nu din capacul gamelei, ati invata si voi sa va speriati de frica, cand vedeti militianul pe strada, ati invata si voi sa fiti punctuali si oameni de cuvant, ati invata si voi sa nu va mai imbatati si apoi sa aratati mai rau decat drogatii, pentru ca va impusca chinezii pe stadioane, in fine ati invata si voi sa deveniti umanoizi, nu robotii lui putlerachin. Dupa care ar mai trebui sa treaca o era, ca sa deveniti…un pic de…..oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top