lukashenko-vladimir-putinKremlinul urmăreste îndeaproape încercările lui Aleksandr Lukașenko de a echilibra politica externă a Belarus, consolidand vectorul vestic. Minskul speră că eliberarea recentă a deținuților politici va duce la o încălzire a relațiilor cu Bruxelles și la o ridicare a sancțiunilor. Nu este strain Lukasenko nici de ideea reluarii cooperarii cu FMI, care ar contribui la reducerea gradului de dependenta faţă de Rusia. În perspectiva este, de asemenea, şi semnarea unui acord de cooperare, care nu a fost semnat până în prezent între Belarus și UE.

Între timp, Rusia s-a aratat nemulțumita față de manevrele conducerii din Belarus, amintindu-i de angajamentele de aliat, inclusiv în domeniul cooperării militare. Kremlinul are un instrument puternic pentru a-l influența pe Lukașenko – împrumuturile, fără de care economia Belarus se va prăbuși.

Banca Eurasiatică de Dezvoltare (EDB), în care prima vioara este Rusia, a amânat adoptarea deciziei de acordare a unui împrumut pentru Belarus, programata pe luna august, la sfârșitul anului. Suma nu este cunoscută, dar Minskul a cerut anterior 3,5 miliarde $. Oficial, întârzierea se explica de nevoia discutarii despre cauzele nerespectarii de catre Belarus a obligatiilor asumate prin imprumutul anetrior. Printre alte pretenții se afla si amânarea începerii privatizărilor, promise de Minsk.

De fapt, acordarea de imprumuturi pentru Belarus nu a fost niciodata conditionata de factori economici de catre Moscova. Politica a jucat rolul primordial, pentru ca anul acesta Rusia deja a acordat Belarusului 1,5 miliarde $, inclusiv Sberbank, bani fiind utilizati pentru rambursarea împrumuturilor anterioare.

Kremlinul ţine Belarus în sfera sa de influență și îi arată clar că alocarea noului împrumut va depinde de cât de departe este pregatit sa mearga Belarus în normalizarea relațiilor sale cu Occidentul.

Pe fondul dialogului cu UE, foarte nepotrivit pentru autoritățile din Belarus a fost anuntul Guvernului rus, care, pe 2 septembie, a discutat un acord privind deschiderea unei baze a fortelor aeriene ruse pe teritoriul Belarus. Semnarea de catre Minsk a unui acord privind desfășurarea unui regiment de aviaţie rusa și consolidarea prezenței militare ruse nu este doar o încălcare a Constituției Republicii Belarus, dar, de asemenea, un gest neprietenos față de Uniunea Europeană.lukasenko putin

Întârzierea în semnarea acordului privind baza aeriană rusă poate amâna şi mai mult discutiile privind împrumutul EDB pentru Belarus.

Relațiile nu decurg chiar excelent intre Belarus și Rusia nici în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (CEEA). Moscova insistă pe aprofundarea integrării, coordonarea politicii monetare, îndeamnă la introducerea monedei unice, în timp ce ceilalți participanți la CEEA nu se grabesc și cred că în anul 2025 abia s-ar putea adopta legislația privind reglementarea piețelor financiare.

Astfel, în spatele scenei negocierilor privind construcția CEEA se vorbeste în mod serios despre viteza procesului de integrare, care seamana mai mult a șantaj. Aleksandr Lukașenko înțelege că, în cazul adoptarii unei monede unice în CEEA, în joc este nu numai suveranitatea Belarus, dar, de asemenea, puterea lui personală.

Minskul mai crede că daca Rusia vrea CEEA, ar trebui sa achite si factura integrari Eurasiatice. Această încredere este tradusa în evaluarea dura pe care Lukașenko a facut-o la adresa acțiunilor guvernului rus, care, după cum a spus-o chiar el, „l-a repezit” pentru intoarcerea sa spre Vest.

Dar situația economică din Belarus este în fundătură. Câștigurile în valută, doar în prima jumătate a anului, au scăzut cu 6 miliarde $ comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce înseamna un total de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Rezervele valutare din ultimele 7 luni ale acestui an au scăzut cu 400 milioane $, iar datoriile mai vechi sunt plătite din contul altora noi.

Nici Occidentul nu se grabeste cu lansarea asistenței financiare, cerând liberalizare și reforme structurale. Dar autoritățile din Belarus au nevoie de bani azi. Prin urmare, nimeni, în afara de Moscova nu-i poate oferi Minskului bani rapid si multi. Și cât timp Rusia este sponsorul principal al lui Lukașenko, îşi va ţine aliatul și politica sa externă sub stricta supraveghere.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top